Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Sárga gyapjasszövő

Eriogaster catax

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) kisméretű szövőlepke, a hím 28-24 mm, a nőstény 32-44 mm. A nőstények jóval nagyobbak a hímeknél, potrohuk vaskos a benne levő petéktől, potrohvégük erősen „gyapjasan” (innen a nevük is) szőrözött. A hímek alapszíne narancssárgás, a nőstények sárgás-vörösbarnák. Az elülső szárnyon egyetlen markáns rajzolati elem van, a világító fehér sejtvégi kerek folt. Ezenkívül a szárnyak középterét a szegélytértől egy enyhén hullámos, világosabb sáv választja el. A hátulsó szárnyon nincs harántsáv, a fej és a tor rókavörös, a potroh sárgásabb, a nőstények farpamacsa nagy, szürke színű. A hátulsó szárny halvány vörösbarna.

A hernyók fő tápnövényei a kökény, a galagonya (Crataegus spp.) és a vadkörte (Pyrus pyraster). Fejlődésük korai stádiumában közös szövedékben (hernyófészekben) élnek és táplálkozásukat is közösen folytatják. A harmadik vedlés után szétmásznak a fészekből, szoliter életmódra térnek át és tápnövényt váltanak.

A sárga gyapjasszövő kora ősszel – szeptember végén, október elején – rajzik, viszonylag rövid ideig. A hímek a szürkületi órákban a legaktívabbak, ilyenkor igen sebesen röpülve kutatnak nőstények után, melyek nem nagyon mozognak, feromonnal csalják magukhoz a hímeket.

A hernyók március végén, hűvösebb területeken vagy elhúzódó tél esetén április elején kelnek ki, mely egybeesik a kökény virágzásával.

Az imágók fényre kevésbé érzékenyek, így a faj kimutatásának hatékonyabb módszere a hernyófészek keresés.

Elterjedés:

Elterjedése Nyugat-, Közép-, és Dél-Európára korlátozódik. Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Hollandia, Magyarország, Montenegro, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia területéről mutatták ki a fajt.

Hazánkban az Északi-középhegység déli előterében, az Aggteleki-síkon, a Szatmár-Beregi-sík erdeinek szegélyében, valamint a Dunántúli-középhegység, a Mecsek, a Villányi-hegység, a Zselic nyugati vagy déli fekvésű lejtőin él. A lepkefaj élőhelyéül erdőszegélyek, meleg, déli kitettségű domb- és hegyoldalak cserjései, cserjésedő rétjei, illetve cserjésedő legelői szolgálnak.

Természetvédelmi helyzet:

A legnagyobb problémát az élőhelyek megszüntetése jelenti. A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásaiban szereplő és szankcionálással kikényszerített, a gyepterületek fásszárúaktól mentes állapotának elérése és fenntartása célját szolgáló intézkedés kifejezetten a sárga gyapjasszövő élőhelyeinek felszámolásával jár. Ezen a ponton az agrártámogatási rendszer és az Élőhelyvédelmi Irányelv célkitűzései között feszülő ellentét feloldására van szükség.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján „adathiányos” fajként szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DR. VOJNITS A. - DR. UHERKOVICH Á. - DR. RONKAY L. - PEREGOVITS L. (1991): Medvelepkék, szenderek és szövőlepkék – Arctiidae, Sphinges et Bombyces – Fauna Hungariae XVI. Kötet – 14. Füzet, Akadémia Kiadó, Budapest. 225.o.

AMBRUS ANDRÁS – SÁFIÁN SZABOLCS (2014): Sárga gyapjasszövő Eriogaster catax Linnaeus, 1758 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 333-335.o.

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 4.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
       010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
             
2021. január
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ