Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Sápadt szemeslepke

Lopinga achine

Fokozottan védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A sápadt szemeslepke (Lopinga achine) szárnyfesztávolsága 45-54 mm. Elülső szárnyának csúcsa lekerekített. Hátulsó szárnya megnyúlt kör alakú, a szegély gyengén hullámos.

Szárnyai sötét (a nőstényé világosabb) kávébarnák, a szemfoltsorok teljesek, a foltok feketék, a szárnyak felszínén lévőknek nincsen pupillájuk. Keskeny, sárga gyűrű veszi őket körül, mögöttük a fonákról áttetsző, elmosódott, sárga vonal húzódik. Mindkét ivar szárnyainak fonákja hasonló, a hímé sötétebb és élesebben rajzolt, mint a nőstényé. A hátsó szárny sötétebb, mint az elülső, szürkével behintett sárgásbarnák. A szemfoltsor pettyeinek fehér pupillája van, a sárga gyűrűk szélesek, olykor sávvá olvadnak össze, mögöttük az elülső szárnyon sárga, hátulsón fehér, zegzugos csík határolja őket.

Évente egy nemzedéke fejlődik. Az imágók május végétől július elejéig repülnek. Először a hímek jelennek meg, a nőstények kb. egy héttel később követik őket. A lepkék az éjszakát a fák lombkoronájában töltik, innen ereszkednek le az aljnövényzetbe a délelőtti órákban.

Elterjedés:

Palearktikus elterjedésű faj. Észak-Spanyolországtól Franciaországon át Közép- és Kelet-Európában, a Baltikumban és Dél-Skandináviában vannak elszórt populációi. Megtalálható továbbá Közép-Ázsia északi részén is, kelet felé egészen Japánig.

Magyarországon lokálisan fordul elő, az ország nyugati-délnyugati illetve északkeleti részéből ismert. Közép-magyarországi populációi kipusztultak, de Sopron és Kőszeg környékéről sem került elő az utóbbi években.

Élőhelyei sík- és dombvidéki kevert állományú, dús aljnövényzetű, üde lombhullató erdők.

Északkelet-magyarországi populációinak élőhelye különbözik a dunántúliakétól. Az Aggteleki-karszton nyílt gyertyános-tölgyesekben vagy bokorerdőkben él, ahol tápnövénye szálkaperje (Brachypodium sp.). A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben gyengén záródott lombkoronájú, főleg kocsányos tölgy (Quercus robur) alkotta erdőkben fordul elő, ahol rezgősáson (Carex brizoides) fejlődik a hernyója. A lepke nyugat- és dél-dunántúli állományai elsősorban rezgősásos patakmenti égerligetekben találhatók.

Természetvédelmi helyzet:

Az utóbbi évtizedben erdészeti beavatkozások következtében számos helyről eltűnt, amelynek oka feltehetően a faj számára kedvezőtlenül alakult mikroklimatikus viszonyokkal magyarázható.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DR. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 171.o.

SCHERER Z., HORVÁTH B. (2016): Sápadt szemeslepke (Lopinga achine) felmérése az Őrségi Nemzeti Parkban – Kutatási jelentés.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2020. július
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ