Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Pusztai ölyv

Buteo rufinus

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A pusztai ölyvnek (Buteo rufinus) legalább három színváltozata ismert: a világos (Magyarországon ez a leggyakoribb), a vörhenyes és a sötét. Valamennyi színváltozatánál megfigyelhető a kiterjedt sötét kéztőfolt, amely általában kissé a szárny felső oldalán is látható. A hosszú, 130-155 cm szárnyfesztávolságú szárnyuk csúcsa és hátulsó éle szintén sötét. Farkukon legfeljebb 6-7 keresztsáv látható, de szinte sávozatlan vörhenyes színű is lehet.

A száraz, füves, félsivatagos területek jellegzetes madara. Rendszerint március-április tájékán térnek vissza költőhelyeikre. Fészküket sziklapárkányra, földre, vagy fára építi, gallyakból, belsejét pedig puha anyagokkal béleli ki. 3-4, ritkábban 2-5 tojásán 28-30 napig ül, majd kikelésük után a fiókák még 40-48 napig a fészekben maradnak. A család általában augusztus végéig együtt marad. A fiatalok általában 2-3 éves korukban érik el ivarérettségüket.

Elsősorban ürgékkel, hörcsögökkel és más kisemlősökkel táplálkoznak, de békákat, gyíkokat, sőt bogarakat is szívesen fogyasztanak.

Az Eurázsiában élő madarak augusztus-szeptember folyamán hagyják el fészkelőhelyeiket, és a telet Észak-Afrika vagy Dél-Ázsia területein töltik. Vonulás idején nagyobb csapatai is kialakulhatnak, egyébként magányosan, párban, esetleg kisebb családokban lehet látni őket.

Nyáron és ősszel is meg lehet figyelni kóborló példányait.

Elterjedés:

Délkelet-Európától, Kis-Ázsián és a Közel-Kelet északi felén keresztül Közép Ázsiáig, illetve egészen Mongóliáig elterjedt. Európában csak Bulgáriában, Görögországban, Albániában, Ukrajnában, Szerbiában, Romániában és Magyarországon költ. Mivel igen kedveli a kisemlősöket, ezért elterjedési területe majdnem teljesen fedi a különböző ürgefajok elterjedési területét is.

Magyarországon ritka fészkelő, de rendszeres nyári vendég és átvonuló, illetve alkalmanként át is telelhet. Első hazai költését 1992-ben a Hortobágyon bizonyították, azóta is ezen a környéken figyelhető meg legnagyobb számban. Rendszeresen előfordul még a Szatmári- és a Beregi-síkságon, a Borsodi-Mezőségben, a Kiskunságban, a Körös-Maros közén, a Bihari-síkságon és a Hajdúságban is, a Dunántúlon már ritkábban jelenik meg.

A nyílt, száraz területeket, különösen a füves pusztákat és félsivatagokat részesíti előnyben, de a hegységekben is előfordulhat egészen 3500 méterig.

Természetvédelmi helyzet:

A megfelelő élőhelyek degradációja és az intenzív mezőgazdasági művelés nem csak a fajra, de annak zsákmányfajaira (például: közönséges ürge - Spermophilus citellus) nézve is káros hatásokkal jár.

A különböző elektromos oszlopok nem megfelelő szigetelése szintén sok áldozatot szed, illetve egyes helyeken a szélerőművek is veszélyt jelenthetnek rájuk.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott Madárvédelmi Irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján közösségi jelentőségű Natura 2000-es jelölőfaj.

A Berni Egyezmény III. függelékében és a Bonni Egyezmény II. függelékében is szerepel. Az IUCN Vörös Listáján globálisan és hazai viszonylatban is „nem fenyegetett”-ként tartják számon.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KILLIAN MULLARNEY - LARS SVENSON - DAN ZETTERSTRÖM - PETER J. GRANT (2013): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 5. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

ECSEDI ZOLTÁN - KOVÁCS GÁBOR - IFJ. OLÁH JÁNOS - KONYHÁS SÁNDOR - VÉGVÁRI ZSOLT - TAR JÁNOS - GÁL ANDRÁS - JUHÁSZ LAJOS - ZÖLD BARNA - EMRI TAMÁS - SÁNDOR ISTVÁN - ZEKE TAMÁS - SZILÁGYI ATTILA - GYÜRE PÉTER - KAPOCSI ISTVÁN - TAR ATTILA - KOVÁCS GERGELY - ENDES MIHÁLY - DUDÁS MIKLÓS (2004): A Hortobágy madárvilága. Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Balmazújváros – Szeged

UJHELYI PÉTER (szerk.) (2005):Élővilág enciklopédia – A Kárpát-medence állatai, Kossuth Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Pusztai ölyv. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-butruf Letöltés dátuma: 2017-03-09

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ