Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Nagy tűzlepke

Lycaena dispar rutila

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A nagy tűzlepke (Lycaena dispar rutila) szárnyfesztávolsága 30-40 mm. A hím szárnyai aranyló tűzvörösek, az elülső szárny szegélye keskeny, legszélesebb a csúcs körül. Elülső szárnyán a sejtvégi folt éles. A nőstény elülső szárnyának felszíne tompább sárgásvörös, fekete pontok díszítik. Hátulsó szárnya barnásfekete, a külső szegélyfoltsor vörös szalagja élénk színezetű. Az elülső szárny erei feketék, a hátulsóéi vörösek. Mindkét ivar elülső szárnyának fonákja narancssárga, a hátulsók hamvasszürkék, a tő körül pedig kékesszürkék.

A hátulsó szárnyak szegélyében jellegzetes narancssárga szalag húzódik végig.

Tápnövényei különböző lórom fajok (Rumex spp.), elsősorban tavi lórom (Rumex hydrolapathum), ritkábban a vízi lórom (Rumex aquaticus). Két, illetve három nemzedéke lehetséges (május-június, július-augusztus, szeptember), így egy-egy kora nyári és nyári nemzedéke fejlődik, de melegebb és jó vízellátottságú területeken nem ritka a kora őszi nemzedék sem (hegyvidékeken csak nyári nemzedék van).

A lepkék csak napfényes, meleg időben aktívak, borús időjárás esetén összecsukott szárnyakkal fűszálakon üldögélnek. A hímek területtartók. Magas fűszálakra vagy sásfajokra kiülve figyelik környezetüket, és a területükre tévedő rovarokat elűzik. Különösen fajtársaikkal szemben erőszakosak.

Elterjedés:

A Palearktisz mérsékelt övi területein a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig mindenütt előfordul. A nagy tűzlepke három nagy alfajcsoportra tagolódik, melyek közül hazánkban a Lycaena dispar ssp. rutila alfaj honos. Ez az alfaj Európa jelentős részén megtalálható, kivéve a Peloponnészoszt, az Appennini- és a Pireneusi-félszigetet, illetve Skandináviát, ahol a számára kedvezőtlen éghajlat miatt nem él.

Magyarország állandó és kiegyensúlyozott vízellátottságú területein (láp-, mocsár- és turjánréteken, ártéri nedves réteken, patak- és folyóvölgyek mentén, csatornaparton) még általánosan elterjedt lepke. Különösen jellegzetes előfordulásai a részben magassással borított láprétek és csatornaszegélyek, de nyáron és ősszel kóbor egyedei bármilyen nyílt, virágos területen is felbukkanhatnak.

Természetvédelmi helyzet:

A nagy tűzlepkét elsősorban az élőhelyei talajvízszintjének csökkenése vagy vízháztartásának gyökeres megváltoztatása (például mesterséges elárasztása állandó vízborítással), az állandó vagy nem megfelelő időben való legeltetés, illetve a helytelen módon és időben elvégzett kaszálás veszélyezteti.

Védettség:

NATURA 2000-es jelölőfaj. Az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében is szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BÁLINT ZSOLT (2014): Nagy tűzlepke Lycaena dispar rutila Werneburg, 1864 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 308-311.o.

Fényképek:

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ