Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Nagy szikibagoly

Gortyna borelii lunata

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A nagy szikibagoly (Gortyna borelii lunata) imágóinak mérete 46-68 mm. A test és a szárnyak világos sárgásbarna színűek, az alapszínen helyenként sárgás, sötétbarna és lilás behintés figyelhető meg. A szárny legmeghatározóbb rajzolati elemei a középtérben találhatóak, ezek a körfolt, a vesefolt és a csapfolt, amik egyaránt jól kivehetőek, színük fehér, szürkésfehér, a sötétebb példányokon piszkosszürke. A kettős külső keresztvonal között sötétebb barnás a szárnyak színe, a szegélyek lefutása hullámos, illetve vékony árnyékvonal szegélyezi. A hátulsó szárny alapszíne piszkosfehér, egyöntetű barna behintéssel. A csápok mindkét ivar esetében fonalasak.

Hernyója a sziki kocsordban (Peucedanum officinale) fejlődig, endofág életmódot folytat kezdetben a szárban, majd a gyökérben. A hernyó a tápnövény mellett járatot készít, amelyen keresztül a felszínre löki a feleslegessé vált rágását és ürülékét. A felszínen ez egy sárgásfehéres, granulátumszerű anyagból készült kupacot alkot. Ez az ún. hernyórágás a lárva jelenlétének biztos jele.

Egyetlen nemzedéke szeptember elejétől október végéig repül, de helyenként már augusztus végén is megjelenhet. Az imágók rajzáscsúcsa október elején van.

Elterjedés:

Európai elterjedésű, azon belül kárpát-medencei súlypontú faj. Európán kívül kevés előfordulása (például Örményország, Oroszország) ismert.

Magyarországon a legnagyobb és legerősebb állományai az Alföldön találhatóak. Hazánkban alföldi szikes réteken és erdőkben, kocsordos-őszirózsás sziki magaskórósokban, valamint az Északi-középhegység előterében húzódó sziklalejtőkön él. Előfordulása mindenütt tápnövényéhez, a sziki kocsordhoz (Peucedanum officinale) köthető.

Természetvédelmi helyzet:

A faj állományait leginkább az élőhelyeinek beszántása, illetve azok beépítése veszélyezteti.

Negatív hatással lehet a helytelen kaszálási módszerek alkalmazása is. A nem megfelelő időpontban végzett, túlzott intenzitású és hatókörű kaszálás csökkentheti a populációk életképességét. A faj védelme érdekében tilos az egész élőhely egyszerre történő lekaszálása tekintettel arra, hogy a nőstény lepkék pázsitfűfélék szárhüvelyébe petéznek. Ezért a gyep egészének tavaszi vagy kora nyári kaszálása, és a széna összegyűjtése a fiatal hernyók pusztulását, míg az élőhely késő őszi kaszálása a peték megsemmisülését eredményezheti.

További veszélyeztető tényező lehet még a gépjárművek közlekedése során az élőhelyek talajának fizikai terhelésével előidézett károk (különösen a hernyójáratok eltömítése, és a gyepek növényzetének károsítása).

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. - JÓZSA Á. CS. - KOZMA P. (2006): Gortyna borelii lunata (Freyer, 1838) In: VARGA Z. (szerk.) Natura 2000 fajok kutatása I. – Natura 2000 species studies I. Dél-Nyírség-Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület, Debrecen: 3-69.o.

SUM SZABOLCS (2014): Nagy szikibagoly Gortyna borelii Pierret, 1837 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 351-359.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ