Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Magyar tavaszi-fésűsbagolylepke

Dioszeghyana schmidtii

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A Magyar tavaszi-fésűsbagolylepke (Dioszeghyana schmidtii) kistermetű lepkefaj, az imágók mérete 22-26 mm. Az elülső szárny kifejezetten rövid és széles, sötét okkerbarna, igen finom okkersárga behintéssel. Körfoltja nagy és kerek, világos keretű. A vesefolt nagy, vékonyan körülrajzolt, kitöltése megegyezik az alapszínnel. Az elülső szárny külső hullámvonala többé-kevésbé folytonos elmosódott világos vonal. A fej- és a torszőrzet egyöntetű, az alapszínnel megegyező.

A hernyók csertölgyön (Quercus cerris) és molyhos tölgyön (Quercus pubescens) táplálkoznak.

Egyetlen nemzedéke március végén kezd repülni és imágói egészen április közepéig-végéig láthatóak.

Rajzásának kezdete egybeesik a kökény (Prunus spinosa) virágzásának kezdetével. A rajzáscsúcs akkor van, amikor a kökénybokrok virágoznak, de már elvirágzott hajtások is megjelennek, a galagonya (Crataegus monogyna) bimbói zöldek, aprók, és már a vadkörte (Pyrus pyraster) is virágzik. A lepkék egész éjszaka aktívak, a mesterséges fény vonzza őket.

Elterjedés:

Ponto-mediterrán faj, viszonylag szűk elterjedési területtel rendelkezik. A Kárpát-medencében Magyarországon, Szlovákia déli részén és Románia nyugati részén (a Bánátban) honos. A Kárpát-medencén kívül csak Bulgáriából, Észak-Görögországból és Törökországból ismert.

A Zempléni-hegység kivételével az Északi-középhegység cseres tölgyes zónájában és a hegylábi területek tölgyeseiben (lösztölgyes jellegű állományok) általánosan elterjedt. A jelenlegi ismeretek szerint az Alföldön, az Északi-középhegységgel szomszédos tájakon (Jászság, Hevesi-sík, Borsodi-Mezőség), a Berettyó és a Körösök mentén, illetve a Dunántúli-középhegységben él.

Élőhelyei hegy-és dombvidéken cseres tölgyesek, melegkedvelő tölgyesek és molyhos tölgyes bokorerdők, síkvidéken lösztölgyesek és egyéb cser-elegyes tölgyesek.

Természetvédelmi helyzet:

Állományait elsősorban az erdőgazdálkodás veszélyezteti. A vágásos üzemmódban kezelt cseresek, illetve melegkedvelő tölgyesek, ha egyidejűleg levágásra kerülnek, néhány évtizedig is megszűnhet a faj élőhelye. A síkvidéki populációk esetében a csertölgy erdőállományból való kiszelektálása is veszélyeztető tényező lehet.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KOROMPAI TAMÁS (2014): Magyar tavaszi-fésűsbagoly Dioszeghyana schmidtii Diószeghy, 1935 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 348-350.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ