Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Magyar nőszirom

Iris aphylla subsp. hungarica

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A magyar nőszirom közepes termetű, 10-30 cm magasra megnövő, évelő lágyszárú növény.

Hengeres, sima szára felálló és nem ágazik el, bár a virágokat tartó kocsányok miatt úgy tűnhet.

Lapos levelei ép szélűek, és folyamatosan kiszélesedő, kard alakúak. Nagyjából a szár hosszával megegyező hosszúságúak és kifelé görbülnek.

Ibolyás-lilásvörös színű virága hattagú: 3 lepellevél összehajló, 3 pedig ezek közül csüng ki. A külső lepelcimpák szakállasok, a virágzati buroklevelek zöldek, hártyás szélűek. Egy száron gyakran 2-4 bimbó is található, azonban egyszerre mindig csak egy virágzik. Április végén-május folyamán nyílik, termése egy hat rekeszre osztott toktermés.

Vastag gyöktörzsével kiterjedt sarjtelepeket (polikormonokat) képző mérgező, évelő növény.

A magyar nőszirommal a húsz forintos érmén is találkozhatunk.

Elterjedés:

Az Iris aphylla Közép-Európa, Kis-Ázsia és Oroszország területén honos faj, amelynek egy alfaja a hazánkban előforduló magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica). A „magyar” nevet azért is kaphatta, mert teljes világállománya a Kárpát-medencére korlátozódik. Valódi pontusi-pannóniai, endemikus erdősztyepp-faj.

Hazai állományi az Északi-középhegységből, a Zempléni-hegységből, a Cserehátból, a Putnoki-dombságról, a Nagyalföldről, és a Nyírségből ismertek.

Termőhelye száraz tölgyesek vályogtalajain, laza savanyú homokon, valamint sziklagyepek és sziklafüves lejtők sekély váztalajain van. A teljes árnyalást rosszul tűri, ezért erdős területen élő állományai jellemzően a fényben gazdagabb tisztásokon, szegélyeken élnek.

Természetvédelmi helyzet:

A magyar nőszirom számos negatív hatásnak kitett, veszélyeztetett faj. Sok esetben komoly veszélyforrást jelent állományaikra az erdőgazdálkodás, ugyanis például a teljes talajelőkészítéssel végrehajtott erdőfelújítás, a felritkult, tisztásos erdőrészletek erőltetett fásítása akár egész populációk végleges eltűnését is eredményezheti.

Több állományánál a túlzott cserjésedés, vagy tájidegen fafajok inváziója jelent gondot, hiszen ilyen erősen záródott élőhelyeken gyengén fejlődik, illetve rendszerint a virágzás is elmarad. Nyírségi homokon élő populációira kedvezőtlen hatással van a talajvízszintcsökkenés is.

Ugyancsak problémát jelent bizonyos populációk esetében a települések, vagy mezőgazdasági területek közelsége, ugyanis az ilyen területeken sok esetben beépítés, illetve beszántás áldozatául esnek.

Impozáns virág révén gyakran a virágszedők okoznak jelentős károkat. Több termőhelyén azért ritkult meg, mert egész gyöktörzseit kiásva kertekbe telepítették.

Súlyos gondot jelent sok esetben a génszennyeződés is. A hibrid egyedek hosszútávon leronthatják akár a teljes állomány génkészletét.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

A Magyarországon előforduló nyolc nőszirom fajból hét – köztük a magyar nőszirom is – védelmet élvez. A magyar nőszirom erősen veszélyeztetett és eltűnőben lévő faj. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

VIRÓK VIKTOR – LESKU BALÁZS (2014): Magyar nőszirom Iris aphylla (Linnaeus) subsp. hungarica (Waldstein & Kitaibel) Hegi, 1909. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 112-114. o.

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_682

http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/a-magyar-noszirom-a-legdragabb-noszirmunk

http://www.terra.hu/haznov/htm/Iris.aphylla.hungarica.html

http://www.huro-nature.eu/hu/jelolofajok/18-novenyek/42-magyar-noszirom-iris-aphylla-hungarica.html

http://novenyhatarozo.info/noveny/magyar-noszirom.html

Fényképek:

magyar nőszirom

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ