Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Magyar kökörcsin

Pulsatilla flavescens, P. pratensis subsp. hungarica

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A magyar kökörcsin közepesen magas, 5-30 cm-es növény. Selymesen szőrös szára felálló, nem ágazik el.

Öt-hétszeresen szárnyas tőlevelei a virágzáskor kezdenek kifejlődni. Kezdetben csövesen összehajlóak és szőrösek, később kopaszodóak, elszáradt állapotban is könnyen felismerhetőek.

Egy tövön rendszerint 3-5 virág található, de idősebb, termetesebb töveknél akár 20-nál több virág is előfordulhat. Harang alakú virágai egyesével állnak a tőkocsányok végén, kifejezetten bókolóak. Hat lepellevelének külső oldala szőrös, általában szennyeslila színű, belső oldaluk zöldessárga, a csúcsuk pedig kissé visszahajló. A porzók a visszahajló leplekből jellemzően kilátszanak.

Termése csoportos aszmag, amely általában 40-80 darab tollas-bóbitás repítőkészülékű, egymagvú aszmag résztermésből áll. A termésérlelés során a növény megnyurgul, és az érett aszmagcsomó már felálló.

Évelő növény. Virágzása a többi kökörcsinfajnál később, többnyire április közepe körül kezdődik, és akár május közepéig elhúzódhat, illetve ritkán egy őszi másodvirágzása is megfigyelhető. Termése körülbelül egy hónappal a virágzás után érik be. Nedvesség hatására érett aszmagtermésének szőrös repítőkészüléke spirális mozgással „belecsavarja” a magot a talajba. Csírázás szempontjából kedvezőek a kisebb-nagyobb csupasz homokfelszínek, ahol nagyobb számú magról kelt növény képes megjelenni. A fiatal növények kedvező körülmények között már a kikelést követő évben virágozhatnak, de a virágzás többnyire csak a második-harmadik tavasszal jellemző.

Elterjedés:

Meglehetősen szűk elterjedési területtel rendelkező, endemikus (bennszülött) növényfajunk.

Termőhelyei Európán belül a Kárpát-medencére, és azon belül is csupán a Nyírség homokvidékére és annak peremterületeire korlátozódnak.

Elsősorban a nyírségi homoki sztyeppréteket, erdősztyepp-réteket, és a nyíltabb nyírségi mészkerülő homokpusztagyepeket kedveli, de megjelenik másodlagosan kialakuló nyírségi pionír rozsnokgyepeken is. Élőhelyeinek igen jelentős részét évszázadok óta legeltetéssel hasznosítják.

Természetvédelmi helyzet:

A magyar kökörcsin fennmaradását leginkább termőhelyeinek átalakulása, megszűnése veszélyezteti, ami elsősorban a beszántásoknak, inváziós fajok előretörésének, a gyepek helyén történő erdőtelepítéseknek köszönhető.

Számos állománya csökkent le vagy pusztult ki a nem megfelelő gyep- és erdőgazdálkodásnak köszönhetően is. A termőhelyek többségén a megfelelő mértékű, rendszeres legeltetés elengedhetetlen.

Bár mérgezőnek tartják, ennek ellenére a töveket, gyökereket, bimbókat, illetve a terméseket számos állat (rágcsálók, nyulak, őzek, különböző ízeltlábúak) károsíthatja a táplálkozása során.

Újabb keletű veszélyeztető tényező a terepi motorsportok terjedése, ami igen gyakran érinti a faj termőhelyéül szolgáló homokbuckás gyepterületeket, nehezen gyógyuló károsodást okozva azok növényzetében és talajában.

Endemikus volta miatt fennmaradása a magyar természetvédelem egyik fontos feladata.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel, azonban élőhelyük folyamatos pusztítása miatt egyedszámuk folyamatosan csökken.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

LESKU BALÁZS (2014): Magyar kökörcsin Pulsatilla flavescens (Hazslinszky) Borbás, 1893. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 49-51. o.

LESKU BALÁZS (2006): KvVM Természetvédelmi Hivatal – Fajmegőrzési tervek: Magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens); Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, Budapest

http://www.terra.hu/haznov/htm/Pulsatilla.pratensis.hungarica.html

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2020. július
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ