Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Leánykökörcsin

Pulsatilla grandis

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A leánykökörcsin meglehetősen alacsony, mindössze 10-40 cm magas, selymesen gyapjas növény. Felálló szára egyenes és hengeres, selymes szőrbunda borítja.

Virágzáskor az előző évi elszáradt levelek vannak meg, majd a virágzás után kezdenek kifejlődni kezdetben szőrös, majd fokozatosan lekopaszodó tőálló levelei. A levelek hosszú nyélen ülnek, a levéllemez páratlanul szárnyasan szeldelt. Cimpái kihegyesedő szálas-lándzsásak. A virágzás után megnyúlt száron 3 örvösen álló, gallérozó fellevél is található, amelyeknek sallangjai keskenyek, behajlítottak, és szintén gyapjas szőrökkel fedettek.

A felálló, kehelyszerű virága a vastagon és elállóan gyapjas-szőrös tőkocsányon magánosan fejlődik. A virágot hat 4-5 cm hosszú, kékesibolya színű, kívülről lágyan szőrös lepellevél alkotja. A virág belsejében a lepel feléig érő aranysárga porzók sokasága található, melyek közepén lilás bibeszálak vannak. A termésérés során a terméseken maradó bibeszál több centiméteresre nyúlik és látványos bóbitát alkotó repszőrök fejlődnek ki rajtuk. A terméseken található függelékek nemcsak a terjedésüket segítik, hanem nedvesség hatására kissé vissza is csavarodnak, ezzel belefúrva valamelyest a magot a talajba, így segítve azok megfelelő környezetbe kerülését. Termésük ilyen aszmagokból álló aszmagcsomó.

Mélyre hatoló, vastag, karószerű gyökere van.

Március-április táján virágzik, és az egyes tövek virágzása két-három hétig tart. Az őszi csapadékok hatására előfordul, hogy néhány tő ismét virágba borul. Termésérése alapvetően júniusra esik.

Egyes élőhelyeken a tátogó kökörcsinnel (Pulsatilla patens) és magyar kökörcsinnel (Pulsatilla flavescens) hibridet alkothat.

Mérgező növény, de a népi gyógyászatban teáját asztmás görcsök és fejfájást csillapítására használták.

Elterjedés:

Közép–kelet-európai, ún. pontus–pannon erdőssztyepp faj.

Messze a leggyakoribb kökörcsin fajunk, rokonainál lányegesen szélesebb elterjedésű.

Magyarországon elsősorban a Dunántúli- és az Északi-középhegység szikla- és pusztafüves lejtőin, sziklagyepeiben, karsztbokorerdeinek tisztásain jellemző, de hegylábi illetve dombvidéki területeken is megtalálható, helyenként tömeges. Ugyanakkor síksági előfordulásai hazánkban ritkaságszámba mennek.

Főként a napsütötte, száraz szikla- és pusztafüves lejtőket, sziklagyepeket, illetve a karsztbokorerdők tisztásait részesíti előnyben, de nyílt, száraz, mészkedvelő gyepeken - így löszgyepekben és ritkán homoki réten és legelőn, homoki erdő tisztásain – is megjelennek.

Természetvédelmi helyzet:

A fajra nézve a legfontosabb veszélyeztető tényezőt termőhelyeinek degradációja, illetve megszűnése jelenti, amelyek elsősorban a számos helyen túltartott vadállománynak, inváziós fajok térnyerésének, becserjésedésnek, beépítésnek, vagy egyéb antropogén hatásoknak (pl. terepi motorsportok, hulladéklerakás) köszönhető.

Számos helyen gyengíti a populációit az illegális szedés, illetve a nem körültekintő fotózás is. A

Védettség:

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az Irányelv II. és IV. mellékletében két rokonával, a magyar és tátogó kökörcsinnel együtt szerepel.

A Berni Egyezmény I. függelékében szerepel. Az IUCN „nem veszélyeztetett”-ként tartja számon.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

FARKAS SÁNDOR (2014): Leánykökörcsin Pulsatilla grandis Wenderoth, 1831. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 46-48.o.

http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1103/farkas.html

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ