Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Kis apollólepke

Parnassius mnemosyne

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) szárnyfesztávolsága 45-60 mm. Alapszíne krétafehér, elülső szárnyának felső szegélye, csúcsterének és külső szegélyének nagy része áttetsző. A rajzolat a sejt közepén és végén elhelyezkedő, nagyon változó alakú és terjedelmű két fekete foltból áll. Elülső szárnyának csúcsa és külső szöglete lekerekített. Hátulsó szárnya görbe tojásdad, töve megnyúlt, szegélye ívelt, az erek szabadok, a belső szegély homorú.

Hátsó szárnyának belső szegélye fekete, a belső szögletből a sejt alá gyakran fekete foltocskák húzódnak. A fonák rajzolta megegyezik a felszínével, de a fekete szín füstösebb, szürkébb. A potrohot és a hátulsó szárny belső szegélyét fehér szőrzet díszíti. A nőstény potrohán alul szaruszerű, vékony falú tok látható (sphragis), amely párosodás közben a hím által kiválasztott és megszilárdult anyagból képződik.

Hernyójának tápnövényei különféle keltike fajok (Corydalis spp.), elsősorban az odvas keltike (Corydalis cava). Hernyója éjjel táplálkozik.

Imágója április elejétől június végéig (vagy akár július elejéig is) repül, a rajzáscsúcs május végére esik.

Elterjedés:

Policentrikus elterjedésű, nyugat-palearktikus faj. Nyugat-Európától Iránig és az egykori Szovjetunió területén fordul elő.

Magyarországon főleg a domb- és hegyvidék lakója (Bakony, Vértes, Velencei-hegység, Budai-hegyvidék). Elterjedésére jellemző, hogy az Alföld korábbi nagy folyórendszerei mentén, a „montán” elemekben gazdag aljnövényzetű magas természetességű keményfás ligeterdőkben izolált reliktum-populációi vannak.

Élőhelyei liget- és láperdők, üde lomboserdők. Domb- és hegyvidékeken nedvesebb réteken, kaszálókon él, síkvidékeken pedig nagyobb folyóink mentén (Duna, Tisza, Kőrös).

Természetvédelmi helyzet:

A kedvezőtlen erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása, illetve az erdei károsító fajok inváziójakkor kijutatott rovarölő szerek veszélyt jelenthetnek a faj számára.

A por - és a kipufogógázok okozta levegőszennyezés is negatív hatással lehet az állományokra.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 10.o.

DR. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 50.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ