Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Keleti lápibagoly

Arytrura musculus

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A hím keleti lápibagoly (Arytrura musculus) példányok mérete 42-48 mm, a nőstények valamivel nagyobbak. Alapszíne sötétbarna, a szegélytér mind az elülső, mind pedig a hátulsó szárnyon szélesen világos szürkésbarna. A keresztvonalak vékonyak, markánsan sárga-sárgásbarna színűek, melyeket egy alig látható sötétbarna vonal követ. A keresztvonalak köze az alapszínnel megegyező, kissé barnásabb színezetű. Az elülső szárnyak vége a csúcs alatt kimetszett. Fonákja tompa szürkésbarna, a külső keresztvonal sötét, de homályos, a szegélytér alig világosabb a szárny többi részénél, a holdfoltok halványak.

Hernyója főként rekettyefűzön (Salix cinereae) fejlődik, de elfogyaszt más fűzfajokat is. Egy nemzedékes faj, az imágók június végétől július végéig repülnek. Éjszaka aktív, a mesterséges fényre érzékeny.

Elterjedés:

A lepkefaj erősen szaggatott (diszjunkt), délkelet-európai-kelet-ázsiai elterjedésű. Foltszerű populációkban Kelet - és Délkelet-Európától egészen Kelet-Ázsiáig megtalálható (Japánban, Koreában, az orosz Távol-Keleten, Mandzsúriában, továbbá az Urálban, és a Kaukázusban is). Európában a következő országokból vannak megbízható előfordulási adatai: Horvátország, Magyarország, Moldova, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, és Ukrajna.

Legnagyobb állományai Kelet-Magyarországon (Nyírség, Bátorligeti-láp, Kék-Kálló-völgy) találhatóak, de az utóbbi években néhány dunántúli élőhelyről is előkerült.

Hazánkban hűvös mikroklímájú rekettyefűzlápokban, bokorfüzesekben fordul elő.

Természetvédelmi helyzet:

Élőhelyeit leginkább a kedvezőtlen erdészeti módszerek alkalmazása (a fűzbokrok ritkítása vagy teljes lezúzása és a fűzlápokkal mozaikos fás élőhelyek tarvágása) veszélyezteti.

A vízelvezető árkok és csatornák létesítése során bekövetkező kiszáradás, illetve a biotópok vízháztartási egyensúlyának megbontása (például vízművek, gátak, zsilipek létesítésével, vagy azok nem megfelelő működtetésével) is jelentős veszélyt jelent a faj élőhelyeire nézve.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - JÓZSA Á. CS. - BERTALAN L. (2006): Arytrura musculus (Ménétriés, 1859) In: VARGA Z. (szerk.) Natura 2000 fajok kutatása I. – Natura 2000 species studies I. Dél-Nyírség-Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület, Debrecen: 71-87.o.

SUM SZABOLCS (2014): Keleti lápibagoly Arytrura musculus Ménétriés, 1859 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 338-342.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2020. július
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ