Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Kék vércse

Falco vespertinus

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kék vércse (Falco vespertinus) kistermetű sólyomféle, melynél az ivari kétalakúság eléggé kifejezett. A hím teste jellegzetes sötét kékesszürke, fakóvörös „gatyával” és alsó farokfedőkkel, szárnyevezői pedig ezüstszürke színűek. A viaszhártyája és lába sötétvörös. A tojó homloka sárgásfehér, fejteteje és tarkója világos rozsdabarna. Háta sötéten keresztsávozott palaszürke, torka fehér, alsóteste világos vörhenyessárga, lába és viaszhártyája pedig narancssárga.

A fiatal madarak alsóteste sötéten csíkos melegbarnás sárga, felsőteste barna, szürkés árnyalattal. Lába és viaszhártyája sárga. A világos karom alapján már a pár napos fióka is megkülönböztethető a vörös vércse (Falco tinnunculus) fiókájától.

Április közepén, végén érkezik vissza hazánkba, és a telelőterületről visszaérkező madarak rövid időn belül párba is állnak. Telepesen fészkelő ragadozó madarunk, azonban ritkán magányos párok is előfordulhatnak. Más sólyomfélékhez hasonlóan nem épít fészket, hanem más madarak, rendszerint vetési varjak (Corvus frugilegus), esetleg szarkák (Pica pica) vagy dolmányos varjak (Corvus corone cornix) fészkeit foglalják el. A vetési varjak kirepülését követően, májusban kezdik meg a költést. A tojó május végén, június elején rakja le 2-5 rozsdásbarnán foltozott tojását, melyekből 22-23 nap alatt kelnek ki a fiókák. A kotlásban és a fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. A kis kék vércsék viszonylag gyorsan cseperednek, átlagosan 27 nap elteltével már el is hagyják a fészket. Kirepülésüket követően a család még egy ideig együtt marad, miközben a fiatalok egyre inkább önállókká válnak.

Étrendjükben elsősorban rovarok szerepelnek, főleg tücskök, sáskák, szitakötők, csíborok, de elkapja a pockokat, egereket, sőt a gyíkokat és békákat is.

Az őszi, szeptember végi-október eleji vonulásukat megelőző gyülekezésükkor helyenként akár több ezres csapatai is kialakulhatnak. A vonulás idején sem ritkák nagyobb csapatai, amelyekhez más ragadozók is csatlakozhatnak. A többi ragadozó madárral ellentétben nem szűk folyosón vonulnak, hanem széles vonalban haladva kelnek át a Földközi-tengeren.

Vonulása hurokszerű, a tavaszi útvonaluk nyugatabbra tolódik el az őszinél. A telet Afrika trópusi részein tölti.

Elterjedés:

A Palearktisz sztyeppövezetében általánosan elterjedt faj, Kelet-Európától egészen Ázsia középső részéig tart összefüggő elterjedési területe. Vonuláskor Nyugat-Európában is nagy számban bukkannak fel, télen pedig Afrika déli részére is eljutnak.

A Kárpát-medencében éri el elterjedésének nyugati határát. Jelentős állományai élnek Magyarországon, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában és Oroszországban. Néhány pár Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban is költ.

Hazánkban a Tiszántúlon fordulnak elő a legnagyobb számban. Legfontosabb fészkelőterületei a Hortobágyon, a Kiskunságban, a Bihari-síkságon, Békés megyében, a Jászságban, a Borsodi-mezőségben és a Hajdúságban vannak. A Dunántúlon csak szórványosan fészkel a Kisalföld területein.

A pusztai élőhelyek jellegzetes esernyőfaja. A táplálékban gazdag sztyeppeken, erdőssztyeppeken, legeltetett füves területeken, réteken, mocsarak és vizes élőhelyek mellett találhatjuk meg, ott, ahol vetési varjú telepek is vannak.

Természetvédelmi helyzet:

A vetési varjú telepek számának megfogyatkozásával a kék vércse állománya is lecsökkent, mivel a vércsék az elhagyott varjúfészkeket foglalják el költés céljából. Szerencsére napjainkban már a vetési varjak is védelem alatt állnak. Szintén a fészkelést veszélyezteti a magántulajdonba került erdők letermelése. Jelentősen megviselte még az állományt a legeltetett, füves területek átalakulása, nem megfelelő fenntartása is, valamint a mezőgazdasági területeken történő rovarirtószerek használata, amely a táplálékbázisukat csökkentette. Nagy veszélyt jelentenek rájuk az elektromos oszlopok, amelyeken gyakran szenvednek áramütést, illetve vonulás idején egyes országokban a vadászat és a telelőhelyén előforduló hasonló veszélyforrások.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján közösségi jelentőségű Natura 2000-es jelölőfaj.

A Berni Egyezmény II. függelékében és a Bonni Egyezmény I. és II. függelékében is szerepel. A

Vörös Listán globálisan és európai viszonylatban is „mérsékelten fenyegetett”-ként, hazánkban „sebezhető”-ként tartják számon.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

HARASZTY LÁSZLÓ – BAGYURA JÁNOS (2014): Kék vércse Falco vespertinus Linnaeus, 1766. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 569-572.o.

ECSEDI ZOLTÁN, KOVÁCS GÁBOR, IFJ. OLÁH JÁNOS, KONYHÁS SÁNDOR, VÉGVÁRI ZSOLT, TAR JÁNOS, GÁL ANDRÁS, JUHÁSZ LAJOS, ZÖLD BARNA, EMRI TAMÁS, SÁNDOR ISTVÁN, ZEKE TAMÁS, SZILÁGYI ATTILA, GYÜRE PÉTER, KAPOCSI ISTVÁN, TAR ATTILA, KOVÁCS GERGELY, ENDES MIHÁLY, DUDÁS MIKLÓS (2004): A Hortobágy madárvilága. Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Balmazújváros – Szeged

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2013): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 5. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

DR. SZÉKESSY VILMOS (szerk.) (1958): Magyarország állatvilága (Fauna Hungariae) XXI. kötet Madarak (Aves), Akadémia Kiadó, Budapest

UJHELYI PÉTER (szerk.) (2005):Élővilág enciklopédia – A Kárpát-medence állatai, Kossuth Kiadó, Budapest

SCHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Kék vércse. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-falves Letöltés dátuma: 2017-03-24

http://www.iucnredlist.org/details/22696432/0 letöltés dátuma: 2017.03.24.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2020. július
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ