Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Jégmadár

Alcedo atthis

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A jégmadár (Alcedo atthis) a jégmadárfélék családjának egyetlen hazai képviselője. Zömök testfelépítésű madár, testhossza 16-19,5 cm. Fejük nagy, aránytalanul hosszú csőrük töve erős, csúcsa hegyes. A hímek csőre teljesen fekete, míg a tojók alsó csőrkávájának a töve vöröses, különösen szaporodási időszakban. Nyakuk rövid. Testük tömzsi, melyet dús tollazat még inkább kihangsúlyoz. Szárnyuk aránylag rövid (szárnyfesztávolsága 24-26 cm) és lekerekített.

Meglehetősen rövid lábukon az elülső három lábujj közül a középső a külső ujjal a második ízig, a rövidebb belsővel pedig az első ízig összenőtt; a hátsó lábujj pedig igen kicsi. A farkuk szintén meglehetősen rövid.

Tollazatuk színpompás, kissé tarka, ennek ellenére a vízparti ágon gubbasztó madarat gyakran igen nehéz észrevenni. Fejtetejük és szárnyaik zöldeskékek; hátuk és farkuk felső része hol azúr-, hol kobaltkéknek tűnő ragyogó kék színű; alsótestük és pofafoltjaik narancspirosak; a torkuk és a nyakuk oldalán található foltok pedig fehérek. Lábuk élénkpiros színű.

A fiatalok színezete nagyon hasonló a kifejlett madarakéhoz, de színeik kissé fakóbbak, mellük füstösebb árnyalatú, lábaik szürkésebbek.

Évente általában kétszer költenek, de a partnerek akár egy szezonon belül is cserélődhetnek. A hímek heves kergetőzések közepette már a tél folyamán elfoglalják revírjeiket. Költőüregeiket általában patakok, folyók partjaiba, esetleg homok- vagy agyagbányák falába ássák, de előszeretettel foglalnak el korábbi, jó állapotban lévő üregeket is. Az enyhén felfelé haladó, kb. 50-100 cm hosszú üreg végén helyezkedik el a fészekkamra, amelybe április folyamán a tojó lerakja 6-10 fehér tojását. A szülők felváltva kotlanak, illetve a fiókákat is felváltva melengetik és etetik. A fiatalok 23-27 naposan hagyják el a költőüreget, és néhány nap múlva már önállóan halásznak.

Táplálékuk jelentős részét kishalak képzik, de puhatestűeket, lárvákat, vízirovarokat is fogyasztanak. Zsákmányukat rendszerint egy vízparti leshelyről szemelik ki, majd fejjel előre a vízbe vágva kapják el.

Rendkívül territoriális madár, költési időn kívül gyakran még saját párját sem tűri meg vadászterületén.

Részben vonuló madár, különösen az északabbi állományok húzódnak délebbre a hideg elől. Hazánkban sok egyed a be nem fagyó folyók, tavak mentén vészeli át a zord téli hónapokat.

Elterjedés:

A jégmadár Európában, Ázsiában és Afrikában egyaránt megtalálható. Nyugat-Európában állománya csökkenő tendenciát mutat, de az északi tájainak kivételével egész Európában jelen van.

Magyarországon valamennyi számára alkalmas élőhelyen előfordul.

Erősen kötődik a vizes élőhelyekhez, különösen a patakokhoz, folyókhoz, nagyobb tavakhoz.

Természetvédelmi helyzet:

A jégmadár állományai hazánkban alapvetően stabilnak mondhatóak. A legjelentősebb veszélyeztető tényezőt a faj egyes populációira nézve a költőhelyek megszűnése, a költőhelyül szolgáló szakadó partfalak eltűnése, illetve a homok- vagy löszfalak költési időszakban történő bolygatása jelenti.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján közösségi jelentőségű Natura 2000-es jelölőfaj.

A Berni Egyezmény II. függelékében szerepel, az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon. A Magyar Vörös Listán „sebezhető”-ként jelenik meg.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2005): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 3. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

SHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2017) Magyarország madarai: Jégmadár. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-alcatt; Letöltés dátuma: 2017-02-28

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ