Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Hóvirág

Galanthus nivalis

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A hóvirág (Galanthus nivalis) 10-25 cm magas, hagymás növény. Hagymájában a csúcsrügyet vastag, nedvdús, sok tápanyagot tartalmazó húsos levelek veszik körbe, kívül pedig barnás, száraz buroklevelek találhatóak. Ebből a raktározó szervből rendszerint két levél és egyetlen tőszár fejlődik ki. A két 5-10 mm széles, tőállású levele kékeszöld színű, hosszuk a 8-20 cm-t is elérheti. Alakjuk szalagszerű, szélük ép.

Az egyetlen hengeres, felálló tőszár levéltelen és csúcsán visszahajló, ezen fejlődik ki az egyetlen bókoló virág. A virágot alkotó hat lepellevél fehér színű, melyek közül a három külső 15-25 mm hosszú, a három belső lepellevél pedig határozottan rövidebb és a csúcsán mélyen kicsípett. Termése bogyószerű toktermés.

Kétivarú (hermafrodita), évelő növény. Az egyik legkorábban virágzó növények közé tartozik, február-április folyamán nyílik. Virágai gyakran már a fogyatkozó hó alól előbukkanva jelzik a tavasz közeledtét, május folyamán már termést érlel. Magvainak olajos függelékét a hangyák előszeretettel fogyasztják, a magokat elhurcolva pedig hozzájárulnak a hóvirágok terjedéséhez. A hóvirágok toktermésük felrepedését követően a következő tél végéig lappangó életet folytatnak.

Latin neve a görög gala (tej) és az anthosz (virág) szavakból ered (Galanthus - tejvirágú), hiszen virága a növény kocsányán hintázó három fehér tejcsepphez hasonlít. A latin nevének második tagja, a „nivalis” pedig a hóra utal, ami virágának színére vagy korai virágzására is vonatkozhat.

Az alaptípustól számos eltérő alakja létezik, a nagy gyűjteményes kertek közel 300 formát és változatot tartanak számon.

A hóvirág részei nem ehetőek, a hagymájában termelődő anyag mérgező, azonban a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.

Elterjedés:

Elterjedési területe a Pireneusoktól, Közép-Európán át, egészen a Kaukázusig húzódik, illetve Törökország európai részein is fellelhető.

Magyarországon általánosan elterjedt, bár sokfelé kertekből kivadult példányaival találkozhatunk.

Elsősorban nyirkos, üde erdők, ligetek, cserjések lakója. Kimondottan szereti a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket, illetve tápanyagban gazdag, humuszos vályogtalajokat.

Természetvédelmi helyzet:

Mára egyre kisebb problémát jelent, azonban a telhetetlen virággyűjtés következtében korábban rohamosan fogyatkoztak állományai a természetes élőhelyein, így 2005-ben bekerült a védett növények listájába.

Jelentős gondot okoz állományaira nézve az élőhelyeinek leromlása, megszűnése is.

Védettség:

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) alapján az Irányelv IV. mellékletében szereplő, Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

Az IUCN Vörös Listáján globálisan „mérsékelten fenyegetett”-ként jelenik meg.

Magyarországon 2005 óta védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_1991

http://mttmuzeum.blog.hu/2017/01/27/hovirag_a_fagyban

http://www.mme.hu/tudtad-hogy-hoviragok-nemzetsege-20-fajjal-dicsekedhet

http://erdelyinimrod.ro/archivum/193

http://www.termeszettar.hu/anyagok/hovirag/hovirag.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kikeleti_h%C3%B3vir%C3%A1g

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2020. július
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ