Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Hegyesorrú denevér

Myotis blythii / Myotis oxygnathus

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A hegyesorrú denevér (Myotis blythii) az egyik legnagyobb termetű denevérfaj Európában.

Nagyon hasonlít a közönséges denevérre (Myotis myotis), amellyel hibridizálódhat is.

Termetéhez képest viszonylag nagy fülének hátulsó karéján 5-7 vízszintes redő található. A fülfedő keskeny, viszonylag hosszú, csúcsa világos, hegyén soha sincs sötét folt. Egyes példányokra jellemző egy, a tarkón lévő fehér szőrökből álló folt. Pofája többnyire inkább világos, orra kissé hegyes. Testhossza 6,2-7,1 cm, alkarhossza 5,3-6,1 cm, testtömege 15-28 g. Bundája színe a háton világos-, vagy szürkésbarna, a hasi oldalon rendszerint világosabb, sokszor egészen fehéres. Farokhossza eléri az 5,3-5,9 cm-t.

Hangjában széles frekvenciájú impulzusok vannak, melyek között a legerősebbek 26-35 kHz-es frekvenciatartományban találhatóak.

A faj napjainkban jellemzően épületlakó életmódot folytat, melyeknek tiszta szülőkolóniái főként az Alföldön, közönséges denevérekkel alkotott vegyes csoportja domb és hegyvidékeken található meg. Legnagyobb kolóniáit néhány száz példány alkotja.

Búvóhelyéül nyáron templomok, templomtornyok, kastélyok padlása szolgálnak. Földalatti búvóhelyeken többnyire csak magányos egyedek találhatóak.

Rendszerint augusztus végétől keresik fel nagy számban a párzóhelyeket, ahol megfigyelések szerint még tél végén is párosodnak. Azonban a késleltetett (a hibernációból történő felébredést két héttel követő) megtermékenyítés következtében az embrió fejlődése csak tavasszal veszi kezdetét.

A nőstények májusban tornyokon, padlásokon található szülőkolóniákban gyűlnek össze, ahol júniusra hozzák világra utódaikat, melyeket egy hónapig szoptatnak. A fiatalok rendszerint augusztusig a kolóniával maradnak.

Lassú röptű, nem túl fordulékony faj. Szálláshelyüktől általában 4-7 km-nél nagyobb távolságra nem távolodnak el. Általában naplemente után fél-egy órával indulnak vadászni.

Zsákmányukat jellemzően erdei tisztások, sztyeppék, legelők, ligetes területek gyepszintből szerzik. Táplálékukat elsősorban egyenesszárnyúak, futóbogarak, cserebogarak, tücskök alkotják, de olykor imádkozó sáskákat, éjjeli lepkéket is elkapnak.

Közepesen vonuló faj. A nyári, valamint téli szálláshelye között általában néhány tíz, esetleg száz km-t tesz meg, azonban Alföldi kolóniái akár 200-300 kilométerre is elvándorolhatnak.

Rendszerint kisebb csoportokban telelnek át, de akár több ezres kolóniái is kialakulhatnak barlangokban, bányákban. Téli álmukat csak ritkán szakítják meg.

Elterjedés:

Európában elsősorban mediterrán területeken található meg. Elterjedésének északi határát Franciaország középső területei, Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország déli része, illetve Ukrajna nyugati csücske jelenti.

Magyarországon elsősorban az ország keleti felén elterjedt, de kisebb kolóniái a Dunántúlon is megtalálhatóak. Szülőkolóniáival főként a síkvidéki területeken találkozhatunk, a hideg elől azonban a környező hegységekbe (Északi-középhegység, Dunántúli-középhegység) vonulnak telelni.

Szülőkolóniái jellemzően meleg területek épületeiben, barlangokban, bányavágatokban telepednek meg, míg a hibernációs periódust főként barlangokban töltik, ahol akár több ezres egyedszámú kolóniát is képezhetnek rokonfajával, a közönséges denevérrel.

Természetvédelmi helyzet:

Az 1950-es években még gyakorinak számító faj állománynagysága az utóbbi évtizedekben töredékére zsugorodott. Komoly veszélyt jelent a fajra nézve a barlangok, bányák zavarása (barlangturizmus, illetéktelen barlanglátogatások), mely a telelő egyedek felébredéséhez, ezáltal tartalékaik idő előtti feléléséhez, valamint szülőkolóniák felbomlásához vezet.

Bár napjainkban egyre kisebb méreteket ölt, de még mindig előfordul az állatok direkt módon történő elpusztítása.

Az épületekbe beköltöző kolóniáinak esetében rendkívül nagy károkat okozhat az épületek nem megfelelő időszakban, illetve módon történő felújítása. További jelentős probléma az épületek nem megfelelő megvilágítása, ugyanis az erős fények hatására az állatok vadászati időben nem merészkednek elő szálláshelyeikről, így folyamatosan legyengülnek, elpusztulnak.

A táplálékállatok megfogyatkozása, valamint a toxikus anyagok állatok szervezetében történő felhalmozódása által a vegyszeres rovarirtás is komoly problémát jelenthet a fajra nézve.

Ezen kívül súlyos pusztítást okozhat a szülőkolóniákban, vagy a szálláshelyeiken tartózkodó denevérpopulációkban egy-egy természetes ellenség (gyöngybagoly /Tyto alba/, nyest /Martes foina/) megjelenése is.

Védettség:

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

Az IUCN „mérsékelten veszélyeztetett”-ként tartja számon. Továbbá a faj az Európai Denevérvédelmi Egyezmény (EUROBATS), a Bonni Egyezmény kiegészítéseként megszületett "Az európai denevérfajok populációinak megőrzéséről" szóló megállapodás hatálya alá tartozik.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

GÖRFÖL TAMÁS-ESTÓK PÉTER (2014): Hegyesorrú denevér Myotus blythii Tomes, 1857. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 678-680. o.

BIHARI ZOLTÁN (2007): Hegyesorrú denevér Myotis oxinathus Monticelli, 1885. In UJHELYI P. (szerk.) Kossuth Kiadó, Budapest: 125-126.o.

http://www.hunbat.hu/html/deneverekrol_link/deneverek_rendszertana_link/europai_deneverfajok/hegyesorru.htm

http://deneverek.adatbank.transindex.ro/?faj=15

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
           01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30           
2019. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ