Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Fehér gólya

Ciconia ciconia

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagytermetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm. Hosszú csőrük feltűnő, piros színű. A szemet fekete bőr veszi körül, íriszük szürkés. Fejük aránylag kicsi, nyakuk szintén hosszú. Tollazatuk alapvetően fehér színű, csupán evezőtollaik feketék.

Szárnyaik hosszúak és szélesek. Farkuk rövid, hosszú lábaik pirosak. A nemek hasonlók, bár a hímek rendszerint egy kicsit nagyobb.

A pelyhes fiókák tiszta még fehérek, de tollazatuk hamar hasonlatossá válik az öreg madarakéhoz. Csőrük és lábuk kezdetben sötétszürkés színezetű, majd a kirepülést követően fokozatosan piros színt ölt.

A hazánkba fészkelő gólyák általában márciusban térnek vissza telelőterületeikről.

Rendszerint a hímek érkeznek előbb és választják ki a fészkelőhelyet, majd a párok együtt építik meg vagy újítják fel fészkeiket gallyakból, ágakból. A már meglévő fészkeket évente tatarozzák, aminek köszönhetően egy-egy régebbi fészek tömege elérheti a több száz kilogrammot. Az ilyen nagyobb gólyafészkeket gyakran más kisebb madárfajok (verebek, seregélyek) is használják költőhelyül. A fehér gólyák korábban fákra rakták fészküket, napjainkra azonban az állomány nagy része fokozatosan villanyoszlopokra, kéményekre települt át, előszeretettel használnak fészekalapnak ember által épített szerkezeteket. A párok többsége elszórtan, egyesével fészkel, de helyenként laza telepei is kialakulnak. Évente egyszer költenek. Hazánkban március–áprilisban foglalják el fészküket, és rendszerint április második felére már teljes a 2–6 piszkosfehér tojásból álló fészekaljuk, melyeken felváltva kotlanak. A fiókák átlagosan 33 nap elteltével bújnak ki a tojásból. A fiatalok 8-9 hetesen, július második felére - augusztus elejére válnak röpképessé. Kirepülést követően a szülők még 2 -3 hétig etetik a fiókákat, majd miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapatokhoz.

Táplálkozásuk meglehetősen változatos. Rendszerint nedves réteken, kaszálókon, tarlókon, friss szántásokon, árokpartokon, sekély vízben szedegetik össze rovarokból, bogarakból, különféle puhatestűekből, kétéltűekből, hüllőkből, halakból, rágcsálókból álló zsákmányukat.

Költési idő után kisebb-nagyobb csoportokba verődnek, majd augusztus végén a fiatalok néhány tapasztalt madár vezetésével megkezdik a vonulást. Egy-két héttel később az öreg madarak is útnak indulnak. A nagytestű ragadozó madarakhoz hasonlóan, termikelve vonulnak. Hosszú távú vonulók, a telet Afrikában töltik. Ivarérettségük elérése előtt (3-5 év) a madaraknak csak egy része tér vissza következő évben költőterületükre.

Elterjedés:

Európában Németországtól a Közép-Orosz-hátságig terjed a költőterületük, illetve a Pireneusi-félszigeten is fészkelnek, ugyanakkor Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűntek. Európán kívül Északnyugat-Afrikában, Kis-Ázsiában és Észak-Mezopotámiában is megtalálhatóak. A telet Nyugat-, Közép- vagy Dél-Afrikában töltik, illetve az ázsiai populációk egy része Indiában telel, vagy csak kóborol.

Magyarországon általánosan elterjedt, valamennyi fészkelésre alkalmas helyen megtalálható. Állománya az ország északkeleti területein a legsűrűbb.

Eredetileg a mocsaras ligeterdőkhöz kötő faj, de mára az állomány nagy része fokozatosan áttelepült villanyoszlopokra, kéményekre települt át. Elsősorban a sík- és dombvidéki területek madara, leggyakrabban természetes nyílt élőhelyek (nedves rétek), mezőgazdasági területek (legelők, kaszálók) közelében költ.

Természetvédelmi helyzet:

Európa egyik legstabilabb fehérgólya-állománya Magyarországon fészkel.

Egyik legnagyobb problémát a középfeszültségű szabad légvezetékek tartóoszlopai jelentik, melyeken gyakran pusztulnak el fehér gólyák áramütés következtében. Elsősorban a fészkek közelében, a frissen kirepült egyedekre jelentenek a légvezetékek komoly veszélyforrást.

Bár a fehér gólya jól ismert, sok helyen közkedvelt madár, mégis számos helyen engedély nélkül távolítják el a fészküket, vagy szándékosan gátolják megtelepedésüket.

Egyre fokozódó jelenség legfontosabb táplálkozóterületeinek megszűnése elsősorban az intenzív mezőgazdasági termelés térnyerésének köszönhetően.

Szintén potenciális veszélyt jelent a táplálkozóterületeken történő növényvédőszer-használat.

Ugyancsak elsősorban a mezőgazdaságból származó veszély, hogy a fészek bélelésére behordott műanyag bálakötöző-zsinórokba gyakran belegabalyodnak a fiókák, amelyek egy része ennek következtében el is pusztul.

A különböző problémáknak köszönhetően a fiatal gólyák több mint kétharmada elpusztul három éves kora előtt. Ideális esetben ugyanakkor a legidősebb példányok 30 évig is élhetnek.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

A Berni Egyezmény és a Bonni Egyezmény II. függelékében is szerepel. Az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon, illetve a hazai Vörös Listán is „nem fenyegetett”-ként jelenik meg.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KALOCSA BÉLA – TAMÁS ENIKŐ ANNA (2014): Fehér gólya Ciconia ciconia Linneaus, 1758. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 529-531. o.

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2005): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 3. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

SHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

http://www.golya.mme.hu/index.php?p=golya

http://www.mme.hu/feher-golya-ciconia-ciconia-0

http://www.termeszettar.hu/anyagok/ciconiaciconia/ciconia.htm

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
       010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
             
2021. január
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ