Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Farkasalmalepke

Zerynthia polyxena

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) imágók mérete 45-60 mm. Szárnyainak alapszíne halványsárga, a szárnyak közepén foltokból és a külső szegélyek mentén mély hullámokból alkotott bonyolult, fekete rajzolata van. Elülső szárnya a csúcs felé erősen megnyúlt, de ott szélesen lekerekített. Hátulsó szárnya meggörbült tojásdad, szegélye erősen hullámos vagy zegzugos, a belső szegély íve lapos, az erek szabadok. Hátulsó szárnyán a hullámtetőkön még kék és piros foltok foglalnak helyet, ezek azonban kivételesen hiányozhatnak is. A fonák rajzolata többé-kevésbé megegyezik a felszínével, de a fekete rajzolati elemek terjedelme kisebb. Potroha oldalt tarka, felül sötét szőrzet borítja, a szegélyeken színes, erősen hullámos rajzolat van.

Hernyója monofág, hazánkban kizárólag a farkasalmán (Aristolochia clematitis) él. Egyetlen nemzedékének imágója április elejétől májusig repül, a rajzáscsúcs április végére esik.

Elterjedés:

Ponto-mediterrán faunaelem. Délkelet-Európától Kisázsiáig és a Fekete-tengerig elterjedt, melegkedvelő faj, amelynek Kárpát-medencei populációi képviselik legészakibb és egyben legnyugatibb kolóniáit.

Magyarországon foltszerűen az egész országban megtalálható, a Tisza és mellékfolyói teljes hullámterében, a Középhegységben, a száraz, meleg sík - és dombvidéki erdőszegélyekben, cserjések szélén, magaskórósokban, felhagyott szőlőkben és ültetett nyarasok nitrofizált területein.

Természetvédelmi helyzet:

Leginkább a vízügy és az útfenntartó szervek által rosszul időzített kaszálás, a mezsgyék megszűnése, becserjésedése, vegyszerezése és a mezőgazdasági művelés intenzívebbé válása, illetve - a hullámtéri állományokat - a tartós tavaszi árvizek veszélyeztetik.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 12.o.

DR. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 52.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ