Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Díszes tarkalepke

Euphydryas maturna

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) szárnyfesztávolsága 45-50 mm. A szárnyak alapszínezete sötétbarna, fekete, amelyet téglavörös és sárgás keresztszalagok tagolnak. A rajzolat legfeltűnőbb eleme a külső szegélytér igen széles vörösbarna szalagja. A hátsó szárnyak keresztszalagja széles, sötét narancsvörös színű. A gyöngyfolt sor szalagjában nincsenek fekete pontok. A hímek elülső szárnyai kihúzottak, külső szegélyük egyenes, a nőstények szárnyai lekerekítettek. Hátulsó szárnyának fonákján az alapszín halvány kénsárga.

A hernyó elsődleges tápnövénye a magyar kőris (Fraxinus angustifolia), magas kőris (Fraxinus excelsior), virágos kőris (Fraxinus ornus) és a közönséges fagyal (Ligustrum vulgare). Áttelelés után pedig különféle erdei lágyszárú növényeket fogyaszt (például borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia)). Nyár elején társasan, szövedék között (hernyófészekben), majd magányosan. A nyár melegebb időszakára már a nedves gyepszintbe húzódik el a hernyó, itt áttelel, majd kora tavasszal apró lágyszárúakat (főleg Veronica-féléket) fogyaszt, végül fák törzsén bábozódik.

Az imágó május elejétől június végéig repül, de kedvező idő esetén rajzása már április végén is elkezdődhet. A délelőtti órákban gyakran szívogatnak csoportosan nedves talajon vagy állati ürüléken. A délutáni órákban viszont már többnyire a lombkoronaszintben repkednek. A hímek territoriális viselkedésűek. Kiálló növények leveleire, csúcsi hajtásaira telepszenek le és onnan figyelik az arra vetődő fajtársaikat vagy más lepkefajokat.

Elterjedés:

Euroszibériai elterjedésű faj, ám korábbi európai és nyugat-ázsiai élőhelyéről rohamosan szorul vissza. Elterjedési területe szinte az egész Palearktisz mérsékelt övi területén keresztül húzódik, de nem éri el a Csendes-óceán partvidékét.

Magyarországon a középhegységeinkben, a Dunántúli-dombságon, a nagy folyók (például Dráva, Duna) mentén, az Alföld peremterületein (Nyírség, Körösök vidéke) tenyészik.

Élőhelyei földrajzi elhelyezkedés alapján két csoportba oszthatók. Síkvidéki területeken keményfás ligeterdőkben (Beregi-sík, Körös-vidék, Dráva-sík), természetközeli vagy mérsékelten degradált homoki gyöngyvirágos tölgyesekben (Nyírség, Bükkalja) és tatárjuharos lösztölgyesekben él. Dombvidéki és hegyvidéki területeken virágos kőrises karsztbokorerdők (Vértes, Pilis) és cseres-tölgyesek (pl. Zselic) képezik élőhelyét.

Természetvédelmi helyzet:

Fennmaradását legjelentősebb mértékben az élőhelyeit romboló erdészeti tevékenységek, illetőleg a szükséges természetvédelmi beavatkozások elmaradása veszélyezteti. Negatív hatású a fás vegetáció arányának növekedésével párhuzamosan a tisztások, illetve a ligetes struktúra eltűnése, ami a bejutó napfény mennyiségének, valamint a nektárforrást jelentő virágos növények arányának csökkenését idézheti elő.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján „adathiányos” fajként szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

ÁBRAHÁM LEVENTE - SUM SZABOLCS (2014): Díszes tarkalepke Euphydryas maturna Linnaeus, 1758 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 327-332.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ