Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Csíkos medvelepke

Euplagia quadripunctaria

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A csíkos medvelepke (Euplagia quadripunctaria) imágóinak mérete 48-55 mm. Az elülső szárny alapszíne fekete, rajtuk az elülső szegélyből vagy a szárnytőből eredő ferde, változó szélességű és hosszúságú vajszínű sávok futnak. A hátulsó szárny élénkpiros, változó számú és méretű fekete foltokkal. A toron fekete és vajszínű sávok vannak, a potroh halványpiros, sárga szőrzettel, középvonalában fekete pontsorral.

Egy nemzedéke július végétől egészen szeptember elejéig repül. Jellemzően éjszaka aktívak, a mesterséges fény is vonzza, de gyakran lehet nappal látni virágokon táplálkozó példányokat. A polifág táplálkozású hernyó ősszel, majd áttelelés után tavasszal elsősorban különböző lágyszárú növényeken – például árvacsalán - (Lamium spp.), csalán- (Urtica spp.) és füzikefajokon (Epilobium spp.) – táplálkozik, de esetenként fásszárúakon – például kökényen (Prunus spinosa), mogyorón (Corylus avellana), tölgyeken (Quercus spp.) – is kifejlődhet.

Elterjedés:

Nyugat-palearktikus faj, amely Európa nagy részén megtalálható, azonban északon jóval ritkább, illetve nagy területekről hiányzik.

Magyarországon a domb-és hegyvidékeken, illetve a Dunántúl nagy részén gyakori. Az Alföldön jelentősen ritkább, szórványos, csak erdős területeken (például Bereg–Szatmári-sík, Körösök mente) fordul elő.

Erdőkhöz, erdőszegélyekhez, erdőssztyepp jellegű élőhelyekhez kötődik. Szinte minden mezofil és xerotherm erdőtípusban előfordul. Gyakori vízborítású erdőket (ártéri puhafás ligeterdők, láp- és mocsárerdők) kerüli.

Természetvédelmi helyzet:

Hazánkban jelenleg nem veszélyeztetett. Élőhelyein az erdőgazdálkodás a legjelentősebb ható tényező. Alföldi élőhelyein potenciális veszélyeztető tényező a teljes talaj-előkészítéssel kombinált erdőfelújítás. Ebben az esetben az aljnövényzet és a talaj felső rétegének eltávolításával teljesen megszűnik a faj élőhelye és számos további természeti érték életfeltétele is.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. mellékletében szerepel, de csak a rodoszi alfaj (ssp. rhodes) miatt került be.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KOROMPAI TAMÁS (2014): Csíkos medvelepke Euplagia quadripunctaria Poda, 1761 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 336-337.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ