Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Bölömbika

Botaurus stellaris

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A bölömbika (Botaurus stellaris) nagyméretű, 69-81 cm-es testhosszúságú, zömök gémféle.

Fejtetejük és keskeny bajuszsávjuk fekete, erős, egyenes csőrük zöldessárga színű. Szemei sárgák. Vaskos nyakukat általában a vállak közé kissé visszahúzva tartják. Tollazatuk sárgásbarna alapszínű, felül markáns feketés, alul vörhenyesbarna hosszanti foltokkal.

Szárnyaik szélesek, lekerekítettek, felülről eléggé egyöntetűen sötétbarnának látszanak.

Farkuk meglehetősen rövid, illetve zöldessárga lábaik szintén aránylag rövidek, lábujjaik azonban hosszúak.

A fiatal egyedek kissé világosabbak, a fekete részek barnás árnyalatúak.

Rendkívül rejtett életmódot folytató madarak. Ritkán repülnek és általában csak rövid távolságot tesznek meg, többnyire a sűrű nád közt mozognak, szürkületkor válnak aktívvá.

Zavarás esetén csőrüket az égnek tartva, mozdulatlanná merevedve próbálnak beolvadni környezetükbe. Jelenlétüket rendszerint jellegzetes hangjuk árulja el.

Enyhébb teleken már február végén, de általában március elején érkeznek vissza telelőterületeikről. A nászidőszakuk március végén kezdődik, és egészen júliusig tart. Poligám faj, a hímek egy-egy fészkelési időszakban akár öt tojóval is párosodhatnak. A gémfélék többségével ellentétben nem alkotnak költőtelepeket, hanem többnyire magánosan, esetleg más gémfajokkal laza csoportban fészkelnek. A tojók mocsári növényzetből készült ovális fészküket avas nádak közé építik, amibe május elején rakják le 4-6 tojásból álló fészekaljukat.

A tojók egyedül kotlanak, és a fiókákat is egyedül nevelik. A fiatalok két-háromhetes korukban szétmásznak a fészekből, majd körülbelül nyolchetes korukig, röpképessé válásukig a közeli növényzetben lapulnak, mialatt a tojók tovább gondoskodnak róluk. A családok gyakran az őszi vonulásig együtt maradnak.

Többnyire nappal vadásznak. Zsákmányukat takarásban, mozdulatlanul gubbasztva lesik, majd gyors csőrvágással kapják el. Táplálékukat elsősorban apró halak, kétéltűek, vízirovarok, puhatestűek alkotják, de alkalmanként kis rágcsálókat vagy madárfiókákat is fogyasztanak.

Október közepén vonulnak el telelőterületeikre, a telet a Földközi-tenger partvidékén, főként az észak-afrikai partoknál töltik. Vonulásuk előtt nem gyülekeznek csapatokba.

Elterjedés:

Eurázsiában a boreális öv melegebb részein, illetve a meleg mérsékelt éghajlatú területeken széles sávban elterjedt, valamint délen a Mediterráneumban és Dél-Afrika nagy részén is megtalálható.

Magyarországon minden számára alkalmas élőhelyen jelen van, valamennyi nagyobb nádasban költ. Hazai fészkelő területeinek többsége az Alföldön található.

Különösen kedveli a nagy kiterjedésű tavak, halastavak összefüggő nádasait, illetve a gyékénnyel, kákával, zsiókával borított szikes és édesvizű mocsarakat, de alkalmanként a kis kiterjedésű nádas tavacskákban, laposokban, kiszélesedő csatornapartokon, folyók szegélyében és degradálódott szikes tavak náddal, gyékénnyel elegyes zsiókásaiban is megtelepszik.

Természetvédelmi helyzet:

A faj állományaira nézve komoly gondot jelent megfelelő élőhelyeinek és telelőterületeinek folyamatos csökkenése, szárazodása.

A hazai populációk egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezője az enyhe telek után alkalmanként bekövetkező zord, hideg időjárás, aminek következtében a nálunk telelő madarak hosszú ideig táplálkozóhely nélkül maradnak, és feltehetőleg jelentős számban éhen pusztulnak.

Szintén jelentős veszélyforrás a nádasok kezelése, illetve az illegális nádgyújtogatások.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

A Berni Egyezmény és a Bonni Egyezmény II. függelékében is szerepel. Az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon, illetve a magyar Vörös Listán is „nem fenyegetett”-ként szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

ECSEDI ZOLTÁN (2014): Bölömbika Botaurus stellaris Linneaus, 1758. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 502-505. o.

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2005): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 3. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

SHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Bölömbika. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-botste Letöltés dátuma: 2017-02-21

http://www.greenmania.eu/knowledge-base/endangeredspecies/bolombika-botaurus-stellaris_1/

http://www.europamadarai.hu/?page_id=263

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
       010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2019. november
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ