Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kamera

Újabb jelentős természeti értékek kerültek elő a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

 

Idén tavasszal újabb alapos kutatómunka indult az európai közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek állapotának, elterjedésének pontosabb megismerésére. Az országos projektben (KEHOP-4.3.0-15-2016-00001; „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok”) a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság konzorciumi partnerként vesz részt; munkatársai felelősek a botanikai és zoológiai kutatásokért.

A botanikai felmérések már a terepmunka első hónapjában a várakozásokat felülmúló eredményekkel jártak. A nyírségi tájegységben három olyan védett, illetve fokozottan védett növényfaj eddig ismeretlen állományai kerültek elő, melyek az Igazgatóság illetékességi területén különösen ritkának számítanak:

  • A homoki nőszirom (Iris arenaria) védett, európai közösségi jelentőségű, Kárpát-medencei bennszülött növényfajunk. Homoki- és sziklagyepekben él. Hazánkban fő elterjedési területe a Duna-Tisza-köze és a Dunántúli-középhegység. A Tiszától keletre csupán a Nyírségben fordul elő, de itt is rendkívül visszaszorult. Ismert állományai a dél-nyírségi tájegység néhány pontjára korlátozódtak egészen mostanáig. 2017 tavaszán viszont eddig rejtve maradt populációt találtak munkatársaink Ófehértó közelében, egy hajdani homoki szőlő szépen helyreállt homokpusztagyepjében. A növény itteni állománya több mint 100 virágzó tövet számlál, ami a már ismert dél-nyírségi populációkkal összevetve is jelentős.

Homoki nőszirom (Fotó: Szigetvári Csaba)
 

  • A magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens) szintén európai közösségi jelentőségű, hazánkban fokozottan védett, Kárpát-medencei bennszülött növényfaj. Világállományának túlnyomó része Magyarországon, itt pedig kizárólag a Nyírségben él, homoki gyepekben és nyílt homoki tölgyesek tisztásain. A tájegység északi felében kipusztult fajként tartottuk nyilván, ezért is jelentős az idén májusi újkeletű felfedezés. A magyar kökörcsinnek egy kicsiny, pár tövet számláló populációjára bukkantak munkatársaink Geszteréd külterületén, egy szép állapotban megmaradt (bár egykor részben szőlőként művelt) homokpusztagyepben.

Magyar kökörcsin (Fotó: Lesku Balázs)
 

  • A kései szegfű (Dianthus serotinus) védett, bennszülött növényfajunk, hazánk homokpusztagyepjein fordul elő. Elterjedésének súlypontja a Duna-Tisza közére esik. A Nyírségben ennek a növények – illetve közeli, hozzá nagyon hasonló rokonának, a balti szegfűnek (Dianthus borussicus) – ezidáig alig néhány előfordulását ismertük. A mostani kutatások egy meglehetősen nagy – akár tízezer tövet is számláló – populációra derítettek fényt Geszteréd külterületén.

Kései szegfű (Fotó: Szigetvári Csaba)
 

Az fenti növényfajok most megtalált állományai nem védett, vagy egyéb kiemelt természetvédelmi oltalom alá eső területeken élnek. Élőhelyük megszűnése, átalakítása valós kockázatot jelent, ezért megóvásuk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számára újabb feladatot jelent.

Ófehértó élőhely (Fotó: Szigetvári Csaba)

Szöveg: Dr. Szigetvári Csaba

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ