Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Fehér gólya fészekalj mentése

 

2014. 06. 13-án, pénteken reggel telefonos bejelentés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes természetvédelmi őréhez, miszerint a kora reggeli órákban Görbeházán, a 35-ös országos főút mentén egy italszállító tehergépkocsi nekitolatott egy villanyoszlopnak, melyen egy fehér gólya (Ciconia ciconia) pár fészkel.

Az ütközés hatására az oszloptest eltört, de szerencsére nem borult ki. Az oszlop tetején, a fészekmagasítón lévő fészekben éppen zajlik egy gólyapár költése, így nyilvánvaló volt, hogy a fészekalj veszélybe került, ráadásul az emberek, az oszlop közvetlen környezetében lévő vagyontárgyak és nem utolsó sorban az energiaszolgáltatás biztonsága érdekében az oszlop cseréje halaszthatatlanná vált.


 

 
A tövénél eltört villanyoszlop életveszélyessé vált


 

A természetvédelmi őr egy közfoglalkoztatott kíséretében azonnal a helyszínre sietett, miközben az áramszolgáltató szintén delegált oda szerelőket, valamint útnak indították az új oszlopot is.

A feszültség mentesítést követően a darus kocsi segítségével a szerelő és a természetvédelmi őr feljutottak a fészekhez, ahol azt tapasztalták, hogy egy megkésett, de egészséges fészekalj található a fészek mélyén. Két apró, talán egy napja kikelt fióka és 2 tojás lapult a fészek alján. Az egyik tojást éppen áttörte belülről a fióka, azaz pont a procedúra idejére esett a kikelése.


 


 


Természetvédelmi őr emelkedik a gólyafiókákhoz, hogy megmentse őket


 


 


A harmadik fióka éppen a világra jövetelért küzd a tojáshéjjal

A tojásokat és a kicsiket egy szövettel bélelt papírdobozba rakták a kollégák, majd lehozták őket és biztonságba helyezték. Csak ezután indult meg az oszlop cseréje. Először a daruval leemelték a fészekmagasítón lévő fészket, majd kiszedték a meghibásodott oszlopot és beemelték a helyére az újat. Mikor már stabilan állt az új oszlop és a hálózatot is visszaemelték rá, csak akkor jöhetett szóba az eredeti fészek tartóval együtt történő visszahelyezése, ami nem kis feladat – és daru nélkül elképzelhetetlen lenne -, hiszen a beépített fészekanyag tömege több mázsa is lehet. 


 


 


A több mázsás gólyafészek visszahelyezése daru nélkül nem menne

Az immáron biztonságos fészekbe végül a Természetvédelmi Őrszolgálat képviselője óvatosan visszahelyezte a magasban a fiókákat és a tojásokat. A rutinos és szervezett munkavégzésnek köszönhetően az oszlop cseréje olyan gyorsan lezajlott, hogy a pirinyó gólyafióka még nem tudott teljesen kikelni a tojásból, mire újra a zavartalan fészekben találta magát.

A felnőtt gólyák a beavatkozás során a fészek felett keringve, illetve egy közeli ház tetejéről aggódva kísérték figyelemmel a történteket, de mihelyst a daru elment, az egyik szülőmadár rögtön beszállt a fészekre és ellenőrizte, hogy minden rendben van-e.


 


 


A szülő amint lehet, azonnal ellenőrzi a visszahelyezett fészket az utódokkal

Megnyugodtak a kedélyek és a gólyák fészkelése tovább folyik. A fészekaljat kiemelten fogjuk figyelni a madarak kirepüléséig, de bízunk benne, hogy nem lesz további probléma.

 

Ezúton is köszönjük az E.ON Hungária Zrt. munkatársainak gyors és áldozatkész munkáját, illetve a jó együttműködést!

 

 

Gulyás András
Természetvédelmi Őrszolgálat


 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ