Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

PEHELYTOLL ÉS KAMPÓS CSŐR
teljes a családi idill a parlagi sas fészkekben

 

A fiókákon még látszanak a pehelytollak, amit hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. Aki meg akar ismerkedni a parlagi sas családdal, az jobban teszi, ha siet, mert a szakértők szerint néhány héten belül már megkezdődhetnek az első szárnypróbálgatások. 

 

LETÖLTHETŐ FOTÓK, VIDEÓK, ÉLŐ ADÁS

www.ustream.tv/channel/parlagi-sas

Elképesztő mennyiségű munka, sok türelem és tapasztalat, és egy nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy a parlagi sasos közvetítés végre megvalósuljon. Egy rendkívül óvatos madárról van szó: még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Így történhetett, hogy az egyik fészek mellé szerelt kamera parlagi sasok helyett vörös vércsék fészkelését közvetíti, immár hónapok óta. Igaz, költésüknél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedését követhetjük élőben. A parlagi sasok valamivel arrébb, egy nyárfán költöttek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának felügyelete mellett tegnap gyűrűztünk meg három fiókát. A rövid és problémamentes beavatkozás ideje alatt az őrszolgálatnak és a természetfilmeseknek sikerült a szomszédos fán egy kamerát üzembe helyezni. A madarakat nem zavarja a kamera és a természetvédők is biztosak abban, hogy a költés zavartalanul folytatódhat. A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.


LETÖLTHETŐ KÉPEK A GYŰRŰZÉSRŐL:

http://parlagisas.hu/content/webkamera

vörös vércsék által lakott parlagi sas fészek

http://www.ustream.tv/channel/parlagi-sas-fészek-kamerasas S.O.S. kisfilmek

http://www.ustream.tv/channel/parlagi-sas-kisfilmek-imperial-eagle-short-films

plus.google.com/100677829433220468353/posts/1JPmvo6E1Tj
 

 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ