Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Nyugati földikutya kimentés a Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegység területén

 

Az erdélyi földikutya (Nannospalax (leucodon) transsylvanicus) a kárpát-medencei és balkáni sztyepterületeken bennszülött, hazánkban fokozottan védett. Jelenlegi ismereteink szerint a nyugati földikutya fajcsoporthoz tartozó emlősök az egyedüli olyan szárazföldi gerinces kisfajok, melyek a Kárpát-medencében alakultak ki és az egész világon kizárólag itt fordulnak elő.

Teljes mértékben földalatti, rejtett életmódot folytat, melyhez testfelépítése is jól alkalmazkodott: Zömök feje csaknem egybeolvad hosszú hengeres testével, melyet tömött bunda borít. Szőrzetének uralkodó színei hamuszürkétől palaszürkéig változó, amely a test bizonyos részein vörhenyes árnyalatú lehet. Fülei a fej két oldalán elzárható fülnyílásként lelhetőek fel, csökevényes, gombostűfej nagyságú szemeit pedig bőr és szőr takarja. Másik szembetűnő bélyege a szájából kiálló hatalmas metszőfogai, melyeknek járatai kiásásában is nagy szerepe van.

Egy szabadonengedésre váró nyugati földikutya (Nannospalax (leucodon) transsylvanicus)
Fotó: Tóth Pál

A földikutyák tehát csak nagyon ritkán jönnek a felszínre, életük döntő részét a járataikban töltik. Földalatti életmódjukból következően látás nélkül is jól megvannak, a sötétben kitűnő szaglásuk, kiváló hallásuk és a föld mágneses terének érzékelése révén tájékozódnak. Mivel a párzási időszakon kívül igencsak kerülik egymást, így mindegyik állatnak külön járatrendszere van, amely akár több szár méteres csatornahálózatot is jelenthet. A járataiban külön épít fészket, éléskamrát és ürülékgödröt is magának, járatai hosszúsága elsősorban a talaj táplálékellátottságától függ. Táplálékukat főként növények hagymái, gumói, gyökerei és gyöktörzsei képezik.

A biztonságos szabadonengedéshez szükséges félig kész járatrendszer
Fotó: Tóth Pál

A földikutyák egykor Magyarország egész területén előfordultak, azonban a legelőterületek eltűnése, illetve egyre nagyobb területek szántóvá alakítása beszűkítette életterüket, az állományok zsugorodtak, elszigetelődtek egymástól, és számos állomány sajnálatos módon végleg megszűnt létezni. Ez a folyamat egészen az egykor a Dunántúlon élő szerémségi földikutya (Nannospalax (transsylvanicus) syrmiensis) kipusztulásáig vezetett. A kárpát-medencei földikutyák napjainkban Európa legveszélyeztetettebb emlősei közé tartoznak, hazánkban mára csak szórvány töredékpopulációk maradtak fenn.

A legtöbb földikutya-állomány pusztulását tehát élőhelyeik átalakítása, megszűnése okozza. Ez a veszély fenyegeti az egyik ismert populációt is Debrecen határában, így az állomány megmentése érdekében a szakemberek az állomány kimentése mellett döntöttek.

A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével 2014-ben világviszonylatban elsőként hajtottak végre földikutya áttelepítést a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén. Az egyedülálló akció fontos szerepet játszik az egész világon kizárólag itt előforduló, hazánkban fokozottan védett erdélyi földikutya fennmaradásában. A jelen természetvédelmi akció keretében befogott egyedek a Létavértes határában lévő ún. Löszletörésre (Kopasz-dombra) kerülnek át.

A szakemberek minden egyedet egyedi chippel látnak el
Fotó: Tóth Pál

Földikutya szabadon engedése a kialakított járatrendszerbe
Fotó: Tóth Pál

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ