Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Védett területek természetvédelmi kezeléséhez szükséges gépeket vásárolt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 
A projekt során a vízjárta élőhelyek természetvédelmi kezeléséhez szükséges gépeket szereztek be, melyek egyrészt az ártéri élőhelyeken és az időszakosan vízjárta réteken, gyepeken tömegesen eluralkodó és az őshonos növénytársulásokat kiszorító adventív fajok (bálványfa, amerikai kőris) visszaszorításához szükségesek, másrészt a védett mocsarak változatos élőhely szerkezetének fenntartásához szükségesek.

A projekt védett természeti területen, illetve NATURA 2000 területeken és élőhelyeken valósult meg. Célja a kedvező természeti állapotok javítása, valamint a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme. A gépbeszerzések olyan élőhelykezelési beavatkozások elvégzését teszik lehetővé, amelyek biztosítják a projektterületre jellemző élőhelytípusok megőrzését, fejlesztését, valamint az ezeken a területeken előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradását.

A védett és egyben Natura 2000 területeken történt gépbeszerzések révén megvalósuló kezeléssel visszaszoríthatók a tájidegen fajok és a kedvezőtlen szukcessziós folyamatok (mocsarak homogenizálódása, záródása) és visszaállíthatók azok a természetes, természetközeli állapotok a hortobágyi ártéri és vízjárta élőhelyeken, melyekkel a kimagasló természeti értékek, a sokszínűség tartósan fenntarthatóvá válik.

Ezen cél szorosan illeszkedik a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, a II. Nemzeti Környezetvédelem Programhoz és az ennek részét képező Nemzeti Természetvédelmi Alaptervhez. Ugyanakkor a tervezett természetvédelmi fejlesztés illeszkedik az Európai Unió Natura 2000, a páneurópai és a hazai Nemzeti Ökológiai Hálózat programjaihoz is.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Projekt kezdete: 2012. július 16.
Projekt fizikai befejezése: 2014. május 31.
Támogatás összege: 126 612 021 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ NKft.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ