Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Kora tavaszi virágzású védett növények felmérését végezték el
a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység munkatársai

A geophyton növények kora tavasszal nyíló hagymás, gumós növényfajok, melyek a lombfakadást megelőző időszakban virágoznak, amikor elegendő fény jut az erdők talajára, még mielőtt a lombkorona teljesen záródna. Elvirágzást követően pedig visszahúzódnak gumóikba, ahol a következő tavaszi ébredésig raktározzák el tápanyagaikat.

Februárban az elsőként előbújó hóvirág (Galanthus nivalis) állományának vizsgálatával kezdték a Természetvédelmi Őrszolgálat szakemberei a felmérési munkákat.


Hóvirág a Dédai-erdőben
Fotó: Hunyadi Tünde - HNPI 

A térségben kevés olyan állományát ismerjük, melyeket természetes élőhelyükön, a keményfaligetekben találhatjuk meg, mint például legnagyobb tömegében a Dédai-erdőben, majd kétmilliós egyedszámmal.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Hóvirágot sok szatmári és beregi település régi házának udvarán, temetőkben is láthatunk, melyeket feltehetően a környékbeli erdőkből telepítettek át saját kertjükbe az emberek. A kikelet jelképe szinte mindenki számára ismert, amit nagyban veszélyeztet annak kereskedelmi célú gyűjtése.


Kárpáti sáfrány Magosligeten 
Fotó: Habarics Béla - HNPI 

A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) olyan kora tavaszi virágzású növényfaj, mely valószínűleg a közeli hegyekből húzódott le a térség gyertyános-tölgyeseibe. Hazánkban ugyanis csak itt, a Bereg-Szatmári- sík kiterjedt keményfás ligeterdeiben fordul elő természetes állománya.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Lila lepelleveleivel látványosan, szőnyegszerűen borítják az erdők alját, hiszen közel 6 millió tő virágzik a kora tavaszi aszpektusban a Szatmár-Beregben.

 

Március végén még láthatunk néhányat a sáfrányok egyes későn nyíló példányai közül, de ekkor már megjelennek az első mocsári kockásliliomok (Fritillaria meleagris) is.


Mocsári kockásliliom 
Fotó: Hunyadi Tünde - HNPI 

Több mérési helyszínen együtt is számba vehettük a két fajt. Azonban a kockásliliomok jellegzetes sakktáblaszerűen foltozott bókoló virágaikkal inkább a nedvesebb élőhelyeken pompáznak, lápréteken, valamint láp- és ligeterdők alján találkozhatunk velük. Összesen közel tízezres egyedszámot sikerült regisztrálnunk a megvizsgált élőhelyeken.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Az ilyen jellegű kutatások célja, hogy a továbbiakban zajló természetvédelmi szempontból fontos szakmai munkák szervezésénél és irányításánál tisztában legyünk az olyan védett növények előfordulásával, melyek állományának növekedése vagy csökkenése az élőhelyükben bekövetkező változásokat indikálják, s így nem csak a virágok, de az életterük megőrzésében is jelentős szerepet tölthetnek be. A felmérésben megszámlált növényfajok mind védettek.

A felméréseket végző kollégáink (Arlett Péter, Habarics Béla, Homoki Károly, Hunyadi Tünde, Hunyadvári Péter, Máté Rudolf) napokon keresztül járták a jellegzetes élőhelyeket, hogy minél pontosabb képet kapjuk a tavasszal elsőként előbújó növényfajok állományáról.

 

Szöveg: Hunyadi Tünde - HNPI

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ