Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Ismét ragadozómadarak pusztultak el Igazgatóságunk működési területén

 

Igazgatóságunk honlapján a múlt hónapban beszámoltunk két ragadozómadár-mérgezéses esetről. Azóta két újabb helyszínen történt feltételezett mérgezés, a toxikológiai vizsgálat még folyamatban van.

Nagykálló, Újfehértó, Bihartorda és Kaba külterületén összesen 2 példány fokozottan védett rétisas és 1 példány parlagi sas, illetve védett fajként 20 példány egerészölyv, 1 példány barna rétihéja, 1 példány héja, 1 példány holló és 1 példány vetési varjú tetemét találta meg Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás keresőegysége. A védett és fokozottan védett madárfajok természetvédelmi értéke összesen 3.700.000 Ft.

 1. fénykép: Elpusztult parlagi sas (fotó: Monori György)

 

A mérgezés alapos gyanúja a tetemek megtalálásakor azonnal felmerült, ugyanis a madarak az egyes helyszíneken egymáshoz közel, előrebukott testhelyzetben és görcsbe szorult lábujjakkal  feküdtek a földön, látható külsérelmi nyomok nélkül. A tetemek körül a bihartordai helyszínen mindenhol szarka és dolmányos varjú maradványokat, egy helyen pedig egy feltört házi tyúk tojást találtunk. A kabai helyszínen a tyúktojásokat minden esetben vadászati célú csapdák mellett találtuk meg, Újfehértónál az elpusztult madarak mellett állati zsigerekre bukkantunk. Mindezek mérgezés esetén csaliként és forrásként szolgálhattak.

 2. fénykép: Egerészölyv teteme görcsös testtartásban (fotó: Monori György) 

 

A mérgezéses esetekben leggyakrabban használt neurotoxin a karbofurán, amely erősen mérgező hatású, inszekticid karbamát típusú növényvédő szer hatóanyag, rendkívül gyorsan fejti ki hatását és szinte azonnali halált okoz.  A szer a mérgezett tetemből táplálkozó állatokat is elpusztítja, ezért különösen veszélyes az élővilágra nézve. Ezt a hatást jól érzékelteti, hogy a fenti esetekben nemcsak védett és fokozottan védett fajok pusztulását észleltük, hanem egyéb, nem védett és vadászható madár- és emlősfajokét, sőt még házi kedvencekét is. Figyelembe véve a tetemekkel esetlegesen kialakuló közvetlen emberi kontaktot és a vadhúsfogyasztást, a mérgezéses esetek humánegészségügyi kockázatot is magukban hordozhatnak. A karbofurán tartalmú szerek használata és forgalmazása 2008. óta tiltott  Magyarországon.

 3. fénykép: Egy szarka és egy egerészölyv teteme egymás mellett
(fotó: Monori György)

 

Az esetekre lakossági bejelentések és az Őrszolgálat munkája során derült fény. Mind a négy helyszínen kértük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás keresőegységének segítségét. A kutyák speciális kiképzésben vettek részt, a terepi munka közben folyamatos mozgásban vannak, kiváló szaglásukkal keresnek és azonnal jeleznek, amint dög vagy méreganyag jelenlétét észlelik. Deák Gábor és a két tetem- és méreg keresőkutya, Falco és Carlo alaposan átkutatták a helyszíneket, a megtalált tetemek és bizonyítékok jelentős része az ő munkájuknak köszönhetően került elő.

 4. fénykép Deák Gábor és Carlo, a keresőkutya munka közben
(fotó: Monori György)

 5. fénykép: Falco és Carlo az általuk megtalált madarakkal, mint bűnügyi bizonyítékokkal
(fotó: Barna Péter) 

 

Az Őrszolgálat munkatársai a kabai eset kivételével a helyszínről értesítették a rendőrséget, három esetben helyszíni szemle, egy esetben pedig bűnügyi nyomrögzítés is történt. A helyszíneken talált tetemekből és a tojásból vett minták egy része még toxikológiai vizsgálatra vár, az újfehértói helyszínen begyűjtött tetemek és zsigerek vizsgálati eredményei a napokban megérkeztek. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága által kiadott vizsgálati eredményközlés szerint a tetemek és a zsigerek mindegyike tartalmazott karbofuránt. A mérgezés gyanújának beigazolódásával az ügyben megvalósult a természetkárosítás, az orvvadászat, a méreggel való visszaélés és az állatkínzás bűncselekménye.  A másik két helyszínen begyűjtött tetemek és minták még laborvizsgálatra várnak. Igazgatóságunk mindhárom esetben büntető feljelentést tett, a nyomozó hatóság már dolgozik az elkövetők felkutatásán.

A hazánkban megmaradt természetes vagy természetközeli élőhelyeknek és életközösségeiknek számtalan nehézséggel kell szembenézniük a klímaváltozástól kezdve az élőhelyek zsugodorásán és eltűnésén át a legkülönfélébb emberi beavatkozásokig és hatásokig. A ragadozómadarak szándékos pusztítása az utóbbi években sajnos ismét egyre növekvő esetszámmal jelentkezik. E rendkívül káros tevékenység megakadályozása érdekében a Helicon LIFE folytatásaként elindult és jelenleg is folyamatban van a PannonEagle LIFE+ Európai Uniós projekt, melyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mint fő kedvezményezett, Igazgatóságunk pedig mint partner szerepel. A projekt nemcsak a mérgezéses és lelövéses esetek felderítésére és a hatósági protokollok kidolgozására koncentrál, hanem a témához kapcsolódó érdekcsoportokkal (vadászokkal, gazdálkodókkal és állatorvosokkal) történő egyeztetésekre és szemléletformálásra is, illetve kiemelten foglalkozik a sérült, de életben maradt egyedek ellátásával és lehetőség szerinti repatriálásával és sas- és apróvadbarát élőhelyfejlesztésekkel is.

Bízunk benne, hogy a természetvédelem erőfeszítéseinek nyomán idővel általános társadalmi szemléletté válik a ragadozómadarak ökológiai rendszerekben betöltött szerepének és fontosságának pozitív megítélése és fennmaradásukat nem veszélyezteti többé értelmetlen és oktalan pusztítás.

Szerző: Lisztes Anna és Monori György (HNPI) 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ