Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Fokozottan védett rétisasok is áldozatul estek

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a közelmúltban két különböző helyszínen is mérgezésre derült fény.

Az egyik esetet lakossági bejelentés alapján, a másik esetet az Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai találták.

A mérgezések 3 rétisast és 16 egerészölyvet érintettek - ez sajnos az eddig ismert esetek között is kiemelkedő számnak minősül - természetvédelmi értékük összesen 3 800 000 Ft. A tetemek felkutatását mindkét helyszínen a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutyás keresőegységével közösen végezte, majd rendőrségi helyszínelés is történt.

Az Igazgatóságunk fokozott területi jelenléttel és a toxikológiai vizsgálatok megrendelésének országos koordinációjával mindent megtesz, hogy az ilyen eseteket felderítsük.

A jelenleg is futó PannonEagle Life+ projekt is ezt a célt szolgálja, melyben Igazgatóságunk partnerként van jelen. Úgy tűnik, nem egyedüli esetekről van szó: a mérgezés következtében elpusztult sasok száma országosan a tavalyi évben újra elérte azt a szintet, mint amikor 2012-ben a HELICON Life Európai uniós projekt keretében a természetvédelem nagy erőkkel elkezdte felvenni ellene a harcot. Ez a tendencia az idei évben is folytatódik.

Ezen esetekben a feljelentéseket megtettük, a nyomozó hatóságon a sor, hogy az elkövetőt/elkövetőket felkutassa.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ