Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

5. Országos Lepkész Találkozó Hortobágyon

2019. július 25-27. között ötödik alkalommal került megrendezésre a hazai lepkészek találkozója, amelynek ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont.

A konferencia lehetőséget teremtett a természetvédelmi szakemberek, kutatók, lepkékkel foglalkozók és a rovarok eme különleges csoportja iránt érdeklődők közötti tapasztalatcserére, illetve kapcsolatépítésre.

A rendezvényen megjelenő 58 résztvevő a szakmai programok során tíz - széles területet felölelő - előadást hallgathatott meg. Az előadások témáját képezte a faunisztikai és tudományos eredmények bemutatása, a hernyónevelés tapasztalatainak megosztása, a hamarosan megjelenő „Magyarország nagylepkéinek határozója” c. kiadvány ismertetése, illetve számos fajspecifikus vizsgálat eredményeinek prezentálása.

Az előadóülések közötti műhelymunka és kerekasztal beszélgetések pedig további színesítő elemként adtak betekintést a fajmegőrzési tervek, a lepke-visszatelepítések és az európai bagolylepke fauna érdekes kérdéskörébe.

 


Előadóülés az V. Országos Lepkész Találkozón
Fotó: Tihanyi Gábor

 

A találkozó elméleti ismereteket közvetítő része után pedig a terepi programok alkalmával Hortobágy két emblematikus lepkefajának - a nagy szikibagoly (Gortyna borelli lunata) és a sztyepplepke (Paracossulus thrips) - élőhelyeit, kimutatásukra alkalmazott módszereket és természetvédelmi kezelési gyakorlatokat ismerhették meg a résztvevők.

 


V. Országos Lepkész Találkozó résztvevői a Tihanyi Gábor (HNPI Őrszolgálatvezető-helyettes) által vezetett terepi programon
Fotó: Patalenszki Adrienn

 

 

Patalenszki Adrienn

Természetmegőrzési Osztály

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ