Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Új erdélyi földikutya populáció létrehozása a bagaméri Malom-gáton

 

A földikutyák - kizárólagosan földalatti életmódjukból kifolyólag - különleges, izgalmas, számos kérdés tekintetében máig megfejtetlen állatok. Nincs szemük vagy fülkagylójuk, fogaikkal ássák ki akár 100 méteres járatrendszerüket, és kitűnően bírják az oxigénszegény viszonyokat. Kopogtatások sorozatával társalognak egymással és így derítik fel környezetüket is. Élőhelyük a magyar őstörténet meghatározó tájképi eleme, a füves puszta.

Mint azt magyar és tudományos nevük is mutatja, több fajuk igazi hungarikum: a 2005 óta tartó magyarországi kutatások bebizonyították, hogy a Kárpát-medencében 5 egymástól genetikailag jelentősen különböző, a Kárpátok ívén kívül sehol másutt elő nem forduló földikutyafaj honos. Jelenlegi ismereteink szerint ezek a földikutyák az egyedüli olyan szárazföldi gerinces fajok, melyek a Kárpát-medencében alakultak ki és az egész világon kizárólag itt fordulnak elő. Közülük Magyarország területén napjainkban három faj, az erdélyi földikutya, a magyar földikutya és a délvidéki földikutya előfordulásáról van tudomásunk.

Valamikor az egész Magyarországon elterjedtek voltak a nyílt füves élőhelyeken, a legelőkön és a kaszálókon, azonban élőhelyeik átalakítása és drasztikus csökkenése miatt a kipusztulás közvetlen szélére sodródtak. Hazánkban mára csak töredékpopulációk maradtak fenn. A lecsökkent állománynagyság és az egymástól elszigetelt apró élőhelyek miatt valamennyi hazánkban előforduló endemikus földikutya faj helyzete igen súlyos. A kárpát-medencei földikutyák Európa legveszélyeztetettebb rágcsálói közé tartoznak.

E kritikus helyzet javítását célozta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi akciójával, melynek során a földikutyákat jól ismerő, nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével az ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre védett területen. A projekt minden előzetes várakozást felülmúlóan sikeres, így ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, de a kidolgozott módszer a többi endemikus földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet. Sőt, miként azt a nemzetközi érdeklődés mutatja, más kontinensek hasonló életmódú, veszélyeztetett kisemlőseinek megmentésben is fontos szerepet játszhat.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ