Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

MADÁRGYŰRŰZÉS

Célkeresztben a nyári lúd vonuláskutatása

 

2019. június 17-én és 20-án szervezett akcióterv során nyári ludak (Anser anser) befogását és színes gyűrűvel történő jelölését végeztük a Hortobágyi-halastó Bivalyos nevű helyszínén. A még röpképtelen, de már kifejlett méretű fiatal egyedek és öreg, teljes vedlésüket végző öreg nyári ludak befogását céloztuk meg, melyeket egy speciális, hálóval elkerített helyre tereltük be, ahol hatékonyan el tudtuk végezni a gyűrűzési és mérési feladatainkat.

A terelésben és befogásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói mellett a Hortobágyi Nonprofit Kft. kollégái és lelkes önkéntesek is részt vállaltak, melyet ezúton is köszönünk.

A befogott madarak a szokásos fémgyűrű mellett a kaptak egy speciális nyakgyűrűt is, melyen jó látható nagy betűk és számok vannak – elősegítve az egyes egyedek távolról, távcsővel történő egyedi azonosítását. A felhelyezett nyakgyűrű később sem okoz problémát a madár mindennapi élete során – a gyűrűzött egyedek gyorsan hozzászoknak az „ékszerükhöz”.
A színes gyűrűket a Hortobágyi Természetvédelmi Egyesület biztosította a programhoz.

A 34 példány gyűrűs nyári lúd reményeink szerint nagy szolgálatot fog tenni a hortobágyi költőállomány vonulási szokásainak és költőhely-választásának megismerése szempontjából. Mivel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén hasonló nagyszabású vadlúd-gyűrűzési akció még nem volt, így a jelölt egyedek későbbi mozgása, más hazai vadlúd-élőhelyeken történő megjelenése, valamint a Kárpát-medencén kívüli előfordulása fontos információkkal fogja ellátni a vizes élőhelyekhez kötődő madárfajok védelmével foglalkozó szakembereket.

 

 

 

 

Kiss Ádám, Tar János, Katona József
Természetvédelmi Őrszolgálat, HNPI

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ