Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

Nappali lepkék után jártunk az Erdőspusztán

 

Szemtől szemben a nagy tűzlepkével (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

2019. május 25-én sikeresen megtartottuk "Nappali lepke fotóstúránkat" a Debrecen közeli Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum területén.

Miután megtekintettük a kiállítást és beszélgettünk a nappali lepkékről, védelmük lehetőségeiről és monitorozásukról, elindultunk napsütötte sétánkra. Az arborétumban a vizes élőhelytől a telepített fenyvesig számos különböző területen kerestük a lepkéket.

Nappali lepkék keresése (Kép: Koczka András)

 

Egyik célfajunk a védett nagy tűzlepke (Lycaena dispar rutilus) volt, melyet hamarosan meg is  találtunk. Ez az impozáns lepkefaj kötődik a nedvesebb élőhelyekhez, hernyójának a tápnövényei a lóromfajok (Rumex) közül kerülnek ki.

 

Nagy tűzlepke (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

Busalepkék, szénalepkék, gyöngyházlepkék, boglárkák nyújtottak jó fotótémákat, mindazonáltal mindannyian megállapíthattuk, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen kevesebb nappali lepkefajjal és példánnyal találkoztunk.

Erdei busalepke (Kép: Schneider Erzsébet)

 

Fehéröves szénalepke (Kép: Koczka András)

Közönséges gyöngyházlepke (Kép: Nyilas Anna)

 

Az arborétum egyik tavacskája partján ráleltünk egy védett ibolyás tűzlepkére is (Lycaena alciphron), mindenkinek sikerült szép felvételeket készíteni róla.

A védett ibolyás tűzlepke (Kép: Koczka András)

Jártunkban persze nem csak a lepkékre figyeltünk, a karvalytól (Accipiter nisus) a kis vöcskön (Tachybaptus ruficollis) keresztül a citromsármányig (Emberiza citrinella) számos madarat vettünk szemügyre. Az egyik bokron a védett mocsári szitakötő (Libellula fulva) egy szép nősténye landolt, csak kis ideig engedte magát fényképezni. Előkerült egy hím zöld gyík (Lacerta viridis), odébb zöld levelibéka (Hyla arborea) üldögélt.


Mocsári szitakötő (Kép: Koczka András)

Zöld gyík (Kép: Hollár Ágnes)

 

Zöld levelibéka (Kép: Koczka András)


Később még egy zöldes gyöngyházlepkével (Argynnis pandora) is összefutottunk, de sajnos több példányt nem láttunk. Összességében pár órás sétánk során 19 nappali lepkefajt sikerült találnunk.

Zöldes gyöngyházlepke (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

A viszonylag kevés megfigyelhető nappali lepke ellenére is kellemes hangulatban telt fotóstúránk, s reméljük, többen rendszeresíteni fogják az ehhez hasonló sétákat, és számos lepkés élménnyel és fotóval fognak még gazdagodni.

 

Szöveg: Koczka András, HNPI
Képek: Hollár Ágnes, Koczka András, Nyilas Anna, Schneider Erzsébet, Vixathepné Ari Pálma

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ