Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

5. rész - Cikksorozat a hagyományos pásztoroló legeltetésről

A mezsgyézés

 

A hagyományos pásztoroló legeltetés elképzelhetetlen a legeltetésben segítő, jól képzett terelő pásztorkutyák nélkül. A jól betanított pásztorkutyák figyelik a jószág és a pásztor minden mozdulatát.

Ha a pásztor bármi olyat észlel ami a legeltetés során nem megfelelő, akkor veheti igénybe a pásztorkutyák munkáját. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy állandóan ,,kutyáztatva” van a jószág. Ez annál is inkább elkerülendő, hiszen akkor nem a táplálék felvételével foglalkozna.

A pásztor pásztorbot segítségével, karjelzésekkel, valamint hangos szóval ,,kommunikál” a kutyával. Ez különösen fontos olyan területeken, ahol a gyepek szántókkal határosak. Cél, hogy a legelő állat ne menjen bele a szántón termesztett kultúrnövény állományába, abban ne tegyen kárt. A szántók melletti legeltetés megoldható és kivitelezhető egy sajátos legeltetéstechnológiával. Ez a mezsgyézés. A pásztornak  a szántó-gyep határán, a szántó és a jószág között kell a kutyával lennie. A jószág a maga tempójában legel, ezt kell a pásztornak is követnie, abban a tempóban haladnia.

A jószágok ismerik a pásztort és a pásztorkutyát, azt is tudják, hogy nem véletlenül vannak a szántóterület szélén. A pásztor és kutya egyszerű jelenlétével megakadályozza azt, hogy a jószág átmenjen a szántóterületre. Előfordul azonban az, mikor a pásztorkutyának egyedül nagyobb távolságra kell ezt a munkát elvégeznie. Ekkor szükséges a hang és karjelzések használata. Ezekkel a jelzésekkel tudatja a pásztor kutyájával mit csináljon. Ezt szaknyelven zónázásnak hívják, mely egy megfelelően betanított pásztorkutya alapkészsége.

A jól betanított pásztorkutya a legkisebb mértékben mozgatja meg a jószágot, annak érdekében, hogy azt legkevésbé zavarja meg annak legelésében.

 

Fotó és szöveg: Hoffmann Károly, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ