Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kamera

 

Tarlólegeltetés szarvasmarhával

 

Főleg az őszi vetésű gabonafélék és egyéb kultúrnövények betakarítása után jön létre a tarló, amely lényegében a learatott kultúrnövények szárának torzsáját jelenti a szántóföldön. A tarlókon a betakarítás után nem áll meg az élet. A ,,gyommentes” állapot fenntartása érdekében tarlóhántást szoktak végezni, általában erőgéphez csatolt tárcsa segítségével. Ha tarlóhántás nem történik, akkor az említett gyomokkal felfordul a tarló. Ilyen növényfajok például az apró szulák (Convolvulus arvensis, népies nevén folyófű), porcsin keserűfű (Polygonum aviculare, népies nevén porcsin) és a különböző muharfajok (Setaria spp, népies nevén mu(o)har). A tarlón felnövő ,,gyomokat” a legelő haszonállatok jól tudják hasznosítani. Ez a tarló vagy tallómező. Július hónapra már nagy melegek vannak, a legelő mező kezd ,,lesülni” vagy már a legelő egyes részeit a pásztorok lelegeltették. A tarlót július közepétől kezdve érdemes legeltetni, mivel az  jó kiegészítő legelő. Amíg a tarlót legeltetik, addig a gyep megújul. Ezt tudták régen is, ezért a tarlólegeltetés természetes volt. Tény ugyanakkor, hogy a tarlólegeltetés a megváltozott tulajdonviszonyok következményeként sok helyen nem lehetséges, vagy nem megtűrt.

 

Őszi árpa tarlón történő szarvasmarha legeltetés Püspökladány határában, Salamon területen.

 

Pedig a tarlómező legeltetése több szempontból is kedvező:

- a jószág a tarlómező lelegelésével a gyommentes állapotot fenntartja, a jószágnak kiegészítő takarmány.

- a legeltetési szezon vége, a ,,beszorulás” ideje kitolható. Így a téli tömegtakarmány feletetése később kezdődhet.

- a tarlóhántás elvégzése későbbre csúszik. A talajforgatásig a talaj pihen, a talajélet zavartalan, nem történik meg a felső talajréteg kiszárítása.

- a jószág a tarló legelése közben elhullajtott ürülékével tápanyag-utánpótlást végez a szántóföldön. 

És, hogy milyen a tarlómező, azt egy gulyás így foglalta össze: ,,jó vegyes mező, jót iszik rá a jószág, ez a kis száraz torzsa elvegyül, jobban áll benne, jobban jól lakik tőle. Rajta van 2 óra hosszát, olyan bendőt ver neki, hogy ihaj”.

Láthatjuk, mindenki (jószág, szántóföldi gazdálkodó, jószágtartó) és a környezet egésze jól jár vele. Nem véletlen, hogy 2 -3 évtizeddel korábban még általánosan elterjedt tevékenység volt.

 

A tarlómező növényei: folyófű, porcsin, muhar. A gabona torzsával együtt kiváló legelő

 

Fotók és szöveg: Hoffmann Károly, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ