Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

Az év vadvirága a kornistárnics

 

 

Nyár végén bontja szirmait a nyúlánk szárú sötétlila színű kornistárnics (Gentiana pneumonanthe), melyet 2018-ban az év vadvirágának választották, felhívva a figyelmet különleges jelentőségére és veszélyeztetettségére.

A faj Európa nagy részén előfordul, elterjedési területe Szibériáig húzódik. Termőhelyeinek változása, a csapadék- és talajvízviszonyok átalakulása miatt állománya csökken, ezért több országban védetté nyilvánították. Hazánkban 1982 óta áll oltalom alatt, természetvédelmi értéke 10. 000 Ft.

 

 

Hegy- és dombvidéken és az Alföld egyes részein szórványosan elterjedt, a Bereg- Szatmári-sík kiszáradó láprétjein helyenként tömeges a jelenléte.

 

A kiszáradó láprétek ritka faja

A folyók, kisebb vízfolyások mentén tőzeges vagy agyagos talajokon alakulnak ki a kiszáradó láprétek. Általános tulajdonságuk, hogy a tavaszi elárasztás után nyár közepére, végére szárazra kerülnek.

 

 

Fajgazdag élőhelyek, jellemző növényeik az ördögharaptafű (Succisa pratensis), festő zsoltina (Serratula tinctoria), őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) a kenyérbél cickafark (Achillea ptarmica), és a kornistárnics.

 

Gyógyszer

A kornistárnics gyógyító erejére már időszámításunk előtti korokban is felfigyeltek, később hatékonyan alkalmazták a tüdőbetegségek kezelésére. Tudományos elnevezése (pneumo görögül tüdőt jelent) és népi neve (tüdőtárnics) is erre utal.

 

 

Tápnövény

A Vörös Könyvben aktuálisan veszélyeztetett fajként szereplő védett lepkefajunk a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon), melynek lápréteken kizárólagos tápnövénye a kornistárnics.

A lepke megtermékenyített nőstényei a petéiket a tárnics sötétlila szirmaira rakják, a kikelt lárvák pedig a növény lédús magkezdeményeivel táplálkoznak.

 

Augusztus végén a virágból a földre hullott hernyókat a Myrmica hangyafajok dolgozói a bolyba cipelik és táplálják, gondozzák őket. A hangyabolyba bebábozódott hernyók következő év júliusában bújnak ki a bábból és válnak kifejlett lepkévé.

 

Veszélyeztető tényezők

A tárnics megmaradását az élőhelyein bekövetkező, főként a vízviszonyokat érintő változások mellett a hagyományos gyepgazdálkodás átalakulása és az invazív fajok tömeges megjelenése veszélyezteti. Hosszú távú megőrzése sok esetben csak aktív természetvédelmi beavatkozásokkal valósítható meg.

 

Bemutatás és szemléletformálás

A védett fajok népszerűsítésének fontos lépése, hogy a természetkedvelő emberek minél szélesebb körben, lehetőleg élőhelyükön ismerhessék meg a természeti értékeket, fennmaradásukat veszélyeztető körülményeket, megóvásuk lehetséges módját.

 

 

Tájegységünk ennek szellemében szervezte meg augusztus hónapban Márokpapi külterületén a „kornistárnics ismeretterjesztő túrát”, ahol az érdeklődők szakvezető segítségével nemcsak a kornistárniccsal ismerkedtek meg, hanem láprétek más jellegzetes növény és állatfajairól is hasznos információkat szerezhettek.

 

Szöveg: Habarics Béla

Fotó: Hunyadi Tünde, Barna Péter, Habarics Béla

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ