Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

A Cégénydányádi Kastélypark nagy platánfájának ápolása

A  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő,  Cégénydányádi Kastély és az azt övező mintegy 16 hektáros természetvédelmi területen elterülő angol park fái, bokrai és növényei igazi ritkaságnak számítanak. A parkban  megtalálható többek közt az óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye is, a fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik.

A Kastélypark fa- és növényállománya, színben és formában is egymással összhangban van és minden évszakban szemet gyönyörködtető látványt nyújt a természetbarát látogatóknak. A park egyik fő látványossága az impozáns kastélyépület mögött található, több mint 7 méteres törzskerületű, mintegy 184 éves platánfa, melyet a helyiek Öreg hölgynek is becéznek. A tekintélyes méreteinek és korának köszönhetően különleges értéket képvisel.

A természetvédelmi szakemberek feladata többek közt  ennek a terebélyes óriás platánfának a kezelése, ápolása is. Az idén tavasszal a fa alapos átvizsgálását követően, a szakemberek eltávolították a veszélyes és száraz ágakat, lekezelték a sebeket és odúkat, és statikailag is megerősítették a fa lombkoronáját. 

Első lépésként a fa vizuális vizsgálatát végezték el, mely során kiderült, hogy a fa - idős korának és az elhanyagoltságnak köszönhetően - több problémával is küzd. A fán rengeteg, akár több méteres veszélyes száraz ág, bekorhadt, lehasadt ágcsonkok, odúk találhatóak. Ezek egy része biztonsági szempontból nem volt elfogadható, másrészt a fa további leromlását siettették.

vizsgálatot követően megtörtént a veszélyes és száraz ágak eltávolítása, valamint a nagyobb, madarak által nem lakott odúk és a fa sebeinek kezelése is.

Érdekességképpen elmondható, hogy a fa szinte saját élővilággal rendelkezik. Az odvakban csókák, denevérek, zöldküllők találták meg búvóhelyeiket, vagy költik ki itt fiókáikat.

A szárazolás után a koronaalap tisztítása következett. Itt sajnos kiderült, hogy a koronaalapban hatalmas méretű üreg (vízzsák) található, ami mélyen benyúlik a fa törzsébe.

A fán talált rengeteg korhadás, odú és a vízzsák miatt műszeres favizsgálat is szükségessé vált.

A vizsgálat során Fakopp 3D nevű műszer segítségével a szakemberek feltérképezték a fa belsejének szerkezetét, így kiderült, hogy a fa törzsében és vázágainak belsejében jelentős a korhadás, így már statikai problémák is vannak.

A nyolc vizsgálati réteg mindegyikében 40-50%-ot meghaladó bekorhadás tapasztalható. (világoskék területek) A legnagyobb arányú, 69%-os bekorhadás a koronaalapban alakult ki, ami hosszú távon igen nagy kockázatot jelent. A korhadás a fa törzsében úgy helyezkedik el, - bár ez kívülről nem látszik - hogy a fa kelet-nyugati irányban függőlegesen ketté van korhadva.

A fa hatalmas méretei, a nagy húzású vázágak feszítése, és a nagyarányú bekorhadások miatt, különösen extrém időjárás esetén fennáll a koronaalap széthasadásának, vagy vázág lehasadásának veszélye. Ezért az idei tavasszal egy cobra típusú fakötöző rendszerrel megtörtént a fa statikai megerősítése is.

Mivel minden vázág és a törzs belseje is korhadt, nem lehetett a kritikus részeket egyetlen teherbíró ponthoz rögzíteni, ezért született meg az a terv, hogy minden nagyobb ágat legalább másik három ághoz rögzítünk.

 

Ennek a dinamikus rögzítést biztosító rendszernek a feladata, hogy a fára jutó kritikus terhelést szétossza a kötési pontok között, és szélsőséges időjárási körülmények esetén csillapítsa a fa részeinek kilengését, ezzel megakadályozza annak széthasadását.

A statikai megerősítés során hét vázág és egy központi teherelosztó pont, 260 méter kötéllel és 17 kötés kialakításával lett összekötve, így hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszere lett.

A munkálatok zárásaként a koronaalap újbóli tisztítását követően kell elvégezni annak fedését úgy, hogy az ne ázhasson be, ne gyűljenek benne össze a lehulló falevelek, hiszen így az itt található üregben egy folyamatosan nedves, korhasztó közeg alakul ki, mely gyorsítja a fa állapotának leromlását.

A vizsgálatokat- és az ápolást követően elmondhatjuk, hogy a nagy platán, bár sok problémával küzd, a korának megfelelő állapotban van, és még sokáig gyönyörködhetünk benne, de ehhez az is szükséges, hogy erőnkhöz mérten gondoskodjunk róla.

Érdekességképpen a fa néhány alapadata:

Fa kora: 184 év

Fatörzs körmérete: 724cm

Fatörzs átlagos átmérője: 250cm

Fa átlagos lombkorona átmérője: 46,3m

Fa magassága: 39m

Horváth Tibor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ