Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Sikeres kutatómunka zajlott a II. Hortobágyi Bagoly-napon

 

Január végén zajlott le a II. Hortobágyi Bagoly-nap, melyre családokat, vagy egyéni érdeklődőket vártunk, de az oktatási intézményekből érkező csoportok még február végéig jelentkezhetnek.

A családi nap résztvevői                                  Fotó: Koczka András

Célunk a baglyokkal kapcsolatos ismereteink kibővítése, vad baglyokkal való személyes találkozó lebonyolítása és a bagolyköpetek elemzéséhez szükséges közös nyomozómunka volt.

A vetítéses előadások során a programon résztvevők a megismerkedhettek a baglyok jellegzetes tulajdonságaival, életmódjával, a különböző hazai bagolyfajokkal és azok hangjaival.

Szó esett a furcsa babonákról és előítéletekről is, melyek ezeket a különleges éjjeli vadászokat oktalanul övezik.

Kiemelten foglalkoztunk a baglyok táplálkozási szokásaival és a zsákmányállataik széles körével, majd a baglyok védelmének lehetőségeiről ejtettünk néhány szót (pl. megtudhattuk, mi is az a bagoly-etető, vagy hogyan tudunk baglyokat telepíteni?).

A sokszor nehezen tanulmányozható, rejtett életmódú baglyok megfigyeléséről való beszélgetést követően a csapat felkészült a baglyokkal való személyes találkozásra. Pár perccel később már a nagy nagyítású távcsöveken keresztül (mindennemű zavarást mellőzve) figyeltük a telelő erdei fülesbaglyokat.

Megfigyelés és az egyik erdei fülesbagoly                      Fotók: Szabó Tünde

Akadtak, akik nem elégedtek meg pusztán a látvánnyal, tisztes távolságból meg is örökítették a nappal szunyókáló madarakat. Miután mindenki kedvére megnézte őket, közös bagolyköpetgyűjtéssel folytattuk programunk szabadban töltött részét. A látogatóközpont kiállításainak megtekintését követően mindannyian visszatelepedtünk dolgozószobánkba, ahol végre beindítottuk a detektívmunkát.

Ahhoz, hogy rájöjjünk, miből állt az előző esti bagoly-vacsora menüje, először az áldozatok azonosításának módszereiről beszéltünk, állkapcsok, koponyák, fogak képeit vizsgálgattuk, majd mindenki megkapta a rágcsálók koponyáinak, egyéb csontjainak meghatározásához szükséges segédanyagokat.

Kutatómunka              Fotók: Szabó Tünde, Koczka András

A gyűjtött köpetek elemzése során egyre-másra kerültek elő az állkapcsok, fogak, apró csontocskák, koponyák. A mikroszkópok és a nagyítók itt kaptak nagyobb szerepet, ugyanis ezek az eszközök a finom anatómiai különbségek megállapításához sok esetben nélkülözhetetlenek.

Az elmélyült kutatómunka során hamar elrepült az idő, sorra készültek a fényképek, gyűltek a csontok és lassan sikerült kinyomoznunk az „áldozatok” mibenlétét is.

Többen otthoni továbbtanulmányozásra magukkal is vitték a leleteket, a gyerekek szép kollekciókat készítettek, míg egyesek bagoly kifestéssel szórakoztatták magukat.

Az aprólékos kutatómunka után, mindenkinek jól esett a lilahagymás zsíros kenyér és a forró tea.

Koczka András
Oktatási és Turisztikai Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ