Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Beszámoló az augusztus havi Hortobágyi Madárgyűrűző Táborról

 

Augusztus havában kétszer is megrendezésre került a Hortobágyi Madárgyűrűző Tábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának közös szervezésében, Hortobágyi-halastón.

Idén negyedik éve, hogy megrendeztük táborunkat. A korábbi években tapasztalt magas fokú érdeklődésre való tekintettel, ez évben két turnust indítottunk, augusztus 07-11. és 21-25. között, ezáltal 2017-ben még több fiatal élhette át a Hortobágyi Madárgyűrűző Tábor nyújtotta élményt.

 

A gyerekek a délelőttök folyamán madárgyűrűző bemutatókon sajátíthatták el a madárgyűrűzés csínját-bínját, tanulhattak a madárvonulásról, a területre jellemző madárfajokról, lehetőségük nyílt a madarak közeli megfigyelésére, fotózására. Terepi, gyalogos és kerékpáros madarásztúráinkon megismerkedhettek a halastavak színes növény- és állatvilágával, különböző eszközök, planktonhálók, határozókönyvek, teleszkópok és távcsövek segítségével.  A táborozók által észlelt madárfajok száma a 110 fajt is meghaladta. A tábor ideje alatt több érdekesebb madárfajjal is találkozhattunk, köztük volt lócsér, réti tücsökmadár, nyaktekercs és nagy fülemüle is.

  

Kipróbálhatták Magyarország egyetlen halastavi környezetében közlekedő kisvasútját a Sziktiprót és sor került éjszakai bátorságpróbára is. Az első turnus kiváltsága lehetett, hogy segítségükkel jelöltünk meg, a korábban elárvult fiókaként, valamint sérültként a Hortobágyi Vadasparkba került, négy fiatal gólyát és két egerészölyvet, ezek később elengedésre kerültek.

 

Esténként ismeretterjesztő szakmai előadásokat hallgathattak, a tábor zárásaként pedig izgalmas vetélkedőn méretették meg magukat a diákok.

A szakmai programok mellet volt sok játék és nevetés, foci és batikolás.

A tábor végeztével, új élményekkel és ajándékokkal térhetett haza minden résztvevő.

Reméljük a jövő évben is találkozhatunk régi és új táborozókkal, hogy együtt fedezzük fel a Hortobágyi-halastavak színes madárvilágát.  

Hazafi Dorottya
HNPI
Oktatási és Turisztikai Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ