Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Vadonleső Program a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve,
 
2015. AZ ÜRGE ÉVE
alkalmából
 
„KLIPPírozó ürgeversek”
címmel video-klip készítő
pályázatot hirdet.
 
Nagy bajszos, kalapos, cserzett arcbőrű, alacsony, keménykötésű ember, fehér vászoningben, fekete, bő gatyában, csizmásan. Gémeskútnál vödröt merít, majd „telt vederrel a kezében a mezőre ballag szépen”. Közben Galkó Balázs színművészünk karcos hangja Petőfi Sándor: Arany Lacinak című versét szavalja. A szél kavarja a port a kiégett gyep szikes foltjai felett, a nagybajuszos összehúzott szemöldökkel a határt pásztázza… valahogy így képzelhetnénk el Petőfi karjaiban kikötő Arany Laci történetének népi-realisztikus stílusban klippesített megjelenését. A klasszikus és eddig szinte egyeduralkodó ürge-verset most nem bolygatjuk, azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére több mint tíz, kortárs költőnk által írt ürgevers várja a kor fiatalos kihívásainak megfelelő megjelenési lehetőséget! Minden vers, minden olvasóban más és más képeket, érzéseket idézhet fel, melyeket eltérő módokon, különböző stílusban lehet „KLIPPírozni”, azaz mozgó-képi formába önteni. Olyan, tetszőleges technikával készített video-klipeket (video, film, animáció, számítógépes technika stb.) várunk, melyben megszólal, vagy legalábbis valamilyen formában megjelenik egy kiválasztott, frissen elkészült ürge-vers, teljes egészében. A kihívás nem kicsi: majdnem olyan nehéz, mint megőrizni magát az élő ürgét a következő nemzedékek számára!
 
Pályázati feltételek és benyújtás:
 • 12-18 éves korig.
 • Készre vágott/készített forgatott, animációs, montázs, kollázs technikával készült, valamint a felsorolt technikák szabad keverésével/alkalmazásával/elegyével előállított (főcímmel és végefőcímmel ellátott) rövidfilm (klipp) (nem elfogadható semmilyen film utómunka fájl formátumú pályázat, sem főcímmel, végefőcímmel nem rendelkező mű sem).
 • A www.vadonleso.hu oldalon közzétett frissen elkészült ürge-versek közül egy kiválasztott vers bemutatására, „megmozdítására” készült.
 • Rövid, maximális időtartam: 135” (másodperc) natur játékidő + 19” (másodperc) főcím és végefőcím idő. 
 • Pályamű kötelező paraméterei:

1136x640 (minimum), javasolt HD felbontás
16:9 képarány
720p vagy 1080p/1080i
25 fps
6800-48000 Kbps

 • Formátum: elektronikus, H264, HD H264, MOV, MP4, MPEG, MPG4, WMV file típus.
 • A Pályamű tartalmazzon hangot (a vers szövegét részben, vagy egészben (szabad előadásban), vagy aláfestő, hangulatkeltő zenét (szabad felhasználású, vagy saját), vagy effekteket (akár emberi hangokat), vagy bármilyen narratívát, audio kommentárt, valamint a felsorolt audio lehetőségek szabad keverését/alkalmazását/elegyét).
 • A pályamű teremtsen egyértelmű, azonosítható kapcsolatot a választott verssel/szöveggel. A választott vers/szöveg részlete jelenjen meg a pályaműben képi utalással, hangban, feliratban - szabad asszociációban)
 • A pályázatra kizárólag friss, 2015 júniusa után készült munkák nyújthatók be. Nem nyújthatók be olyan művek, amelyek korábban bármilyen fórumon bemutatásra kerültek.
 • Elektronikusan, óriásfile-küldő rendszeren keresztül benyújtva, a vadonleso@fm.gov.hu email címre küldve az értesítést a file helyéről.
 • Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.
A pályaművekhez kérjük megadni az óriás-file küldő rendszer megjegyzésében:
 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • kor/osztály, település,
 • megadható a felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, működő e-mail címe.
A pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.
 
A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvdelem.hu honlapján.
 
A pályázatok elküldési határideje: 2015. október 15.
 
Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2015. október közepén kerül sor később megadott időpontban és helyszínen.
 
A legjobb alkotások 2015. november végén egy országos gálaműsor keretében is bemutatjuk, melyre minden pályázó hivatalos lesz, valamint megjelentetjük a www.vadonleso.hu weboldalon is.
 
A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon, rendezvényeken való megjelenéséhez. A felhasznált hangzó és képanyagnak jogtisztának kell lennie, mely a pályázó törvényes képviselőjének felelőssége.
 
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ