Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Szemléletformálási programok a Tiszakürti Arborétumban

 

Varázslatos színkavalkád, az őszi napsütés lombok közötti játéka, tiszteletet parancsoló famatuzsálemek és természetesen rengeteg madár fogadta a Tiszakürti Arborétum látogatóit október hónapban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata több alkalomra meghirdetett szakmai foglalkozásaira látogatók, iskolás csoportok, családok voltak kíváncsiak.

 

Elsősorban madárgyűrűzés keretén belül ismerkedhettek az érdeklődők az Arborétumban előforduló védett madárfajokkal, a madárvonulás megpróbáltatásaival, a természetvédelem jelentőségével. Érdekességként szolgált, amikor az Arborétumban évekkel ezelőtt gyűrűzött madarak egyedeit sikerült ismételten megfogni. A legnagyobb öröm azonban mégiscsak az a gyakorlati természetvédelemben dolgozók számára, amikor a védett fajok és élőhelyeik eredményes megőrzése mellett lehetőség nyílik a szakmai munka rejtelmeibe az érdeklődő gyerekeket is bevonni! Erre a legjobb példaként azok a családok szolgálnak, akik rendszeresen, visszatérő vendégként részt vesznek a terepi foglalkozásokon, gyermekeik pedig már kiskoruktól kezdődően értékes tudással tudják kiegészíteni az óvodában, iskolában elsajátított ismereteiket.

Külön hangsúlyozandó, hogy az idei évben az érdeklődő gyerekek önállóan kezdeményeztek szakmai foglalkozásokat! A kisújszállási Arany János Általános Iskola tanulóinak kis csoportja idén májusban és október hónapban is teljesen önállóan, belső indíttatásból fakadóan kérte a szakmai foglalkozásokon történő részvétel lehetőségét. A madárgyűrűzés kiegészítő programjaként a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi terület-felügyelője dr. Tallósi Béla a rovartani kutatások módszertanával és a Tiszakürti Arborétum rendkívül értékes bogárfaunájával ismertette meg a gyerekeket, Orcsik Tibor természetvédelmi őrkerületvezető a vízi életközösségek jellemző fajait mutatta be gyakorlati terepi foglalkozás keretében.

Október hónapban több, mint 80 fő vett részt a szakmai foglalkozásokon, melyeket a jövő évben ismételten biztosítani fognak a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi őrei az érdeklődők számára.

 

 

Szöveg és fotók:

Monoki Ákos

Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ