Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

80 éves a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület

Alkotópályázati felhívás

 

Hazánkban az elsőként létrehozott országos jelentőségű természetvédelmi terület a Debreceni Nagyerdő, melyet 1939-ben nyilvánítottak védetté. Ezen jeles esemény 80. évfordulójának alkalmából a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet óvodások és iskolások számára.

Írásos történeti források már az Árpád-kor óta említik a Nagyerdő létét, amely egy tipikus nyírségi erdőssztyepp tölgyes. Debrecen története során mindig jelentős szerepet töltött be a város életében ez a zöldfelület, ahogyan a jelenben is.

Várjuk azokat a kreatív alkotásokat, amelyek a megadott témákban mutatják be a Debreceni Nagyerdőt, annak élőlényeit, szabadidős lehetőségeit vagy a területet veszélyeztető tényezőket.

 

Az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

 

Óvodások és általános iskolai alsó tagozatos diákok számára:

Téma: - Szórakozás a Nagyerdőn

Hogyan látjátok Ti, a gyerekek, mit is lehet csinálni az erdőben, ami az ember számára felüdülést jelent, örömet szerez. Az erdővel való kapcsolatnak sokféle formája lehetséges, pl. kirándultok az osztállyal, családdal, vagy házi kedvencetekkel, esetleg egy kerékpáros túrát tesztek az erdőben.

Örökítsétek meg saját élményeiteket és egy-egy frappáns mondattal mutassátok is be, mi látható a képen!

 

Általános iskolai felső tagozatos diákok számára:

Téma: - Élőlények a Nagyerdőn

A Nagyerdőt járva nap, mint nap sok-sok védett növény- és állatfaj, vagy azok jellemző élőhelyei kerülnek a szemünk elé. Köztük akadnak olyanok is, akik rejtőzködnek, s az avatott szakember szeme elé is csak nagy ritkán kerülnek! Kik is képviselik a Nagyerdő természeti értékeit? Szeretnénk, ha nemcsak a népszerűeket, a nyilvánvalót mutatnátok be, hanem segítségetekkel a ritkaságokra is felhívhatnánk mások figyelmét.

 

Középiskolás diákok számára:

Téma: - Szegény Nagyerdő, beteg vagy?

Ki gondolná, hogy ezer és ezer dolog veszélyezteti a múlt század első felében védetté nyilvánított erdőt? Mik is azok, amikkel, vagy akikkel szembe kell szállnia a környezetért aggódó embereknek. Arra keressük a választ, hogy szerintetek, mi fájhat ma az erdőnek? Mitől, vagy kitől kell óvni a Nagyerdőt?

 

 

Pályázati feltételek:

- Az alkotások szabadon választott technikával készülhetnek (rajz, festmény, kollázs, montázs, papírmasé, szobor, varrás vagy bármilyen más kézműves technika, stb.).

- A pályaművek hátoldalára (vagy egy kísérőlevélben) kérjük, mindenképpen írják fel a készítő nevét, életkorát, osztályát, elérhetőségét, iskolájának címét, felkészítő tanárának vagy szülőjének nevét és elérhetőségét.

- Egy intézményből többen is pályázhatnak, de minden alkotótól csak egy munkát fogadunk el! Nevezni csoportban alkotott munkával is lehet.

- Óvodásoknál és a még írni nem tudó elsősöknél a szülő, vagy pedagógus segíthet a kép címének leírásában.

 

A Debreceni Nagyerdővel kapcsolatos érdekességeket találhatnak az alábbi linken is a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján:

www.hnp.hu

 

Beküldési határidő: 2019. november 15.

 

Beküldési cím:

4024 Debrecen, Sumen u. 2.

Vagy személyesen is leadható a fenti címen, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság központjában a portán.

 

Az alkotópályázat végeredményéről és az eredményhirdetésről levélben értesítjük a nevezőket, így kérjük, hogy minden kedves pályázó pontos elérhetőséget, e-mail valamint postai címet szíveskedjen megadni!

 

Információ:

Kati Sára - környezeti nevelő

oktatas@hnp.hu

30/849-3747

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ