Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Malomházán madarásztunk

 

Nemrég nyárindító pusztai madarásztúrát tettünk "A fostos bugybóka nyomában" címmel.

A túra "névadója", a búbosbanka (Upupa epops) volt utunk egyik várva várt faja, mellyel természetesen sikerült is több ízben találkoznunk.

 

 

Beszélgettünk a puszta változatos élővilágáról, majd a Hortobágy folyó mentén indultunk déli irányba.

Meg-megállva, komótosan haladt csapatunk, így semmi sem kerülhette el a figyelmünket. Szalakóta (Coracias garrulus) üldögélt költőládája tetején, kék vércsék (Falco vespertinus) vadászgattak a puszta felett. Mindkét fokozottan védett madárfaj nemrég tért vissza trópusi telelőterületeikről.

A Tornyi-domb mellett elhaladva megcsodálhattuk a szürke gulyát is, majd a Hortobágy folyó feletti hídról szemléltük a kora nyári tájat. Éneklő sárga billegetők (Motacilla flava), cigánycsukok (Saxicola rubicola), mezei pacsirták (Alauda arvensis) tették színessé kirándulásunkat.
 

 

 

 

 

Madarász sétánkat végig kísérte a búbosbanka jellegzetes huppogó hangja és szerencsére a hang gazdáját is meg tudtuk csodálni. Egyre-másra egerészölyvek (Buteo buteo), vörös vércsék (Falco tinnunculus) köröztek fel, ahogy melegebbre fordult a délelőtt. Utunk mentén nagy tarkalepkék (Melitaea phoebe) látogatták a virágokat.

 

 

 

A malomházi öreg tölgyek – a Hortobágy legvénebb tölgyei - árnyékában pihentünk meg, mielőtt nekivágtunk volna a visszafelé vezető útnak.Szöveg és képek: Koczka András
HNPI

 


 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ