Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

2019. AZ ÉV EMLŐSE: a Hiúz
alkalmából

„A hiúz titokzatos élete”

címmel filmplakát tervező
rajzpályázatot hirdet.
A hiúz életéről, viselkedéséről, szokásairól a kutatók is nagyon keveset tudnak, hiszen rendkívül óvatos és rejtőzködő állat. Nappali pihenőjét általában egy rejtett helyen tölti, ami lehet egy sziklahasadék, barlang előtere, kidőlt öreg fa alatti vacok. A hiúz többnyire alkonyatkor vadászik, étlapján elsősorban erdei egerek, pockok, őzek, szerepelnek, de a szarvasborjút is leránthatja. Bár az Északi-középhegység számos területén él, ugyanakkor ez a viszonylag széles elterjedési sáv optimista szakértői becslések szerint is mindössze 15-20 példányt jelent. Ritkaságának egyik oka, hogy ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. És mi tagadás egyre kevesebb a megfelelő koreloszlással, lomb- és cserjeszerkezettel rendelkező nagy kiterjedésű erdőség hazánkban, ahol ezt a fajta nyugalmat, biztonságot megtalálná.
Sajnos hazánkban is veszélyezteti a szaporodás- és kölyöknevelési időszakban történő hajtóvadászatok vagy intenzív erdőművelés, ami megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódú, óvatos ragadozókat.
Ezért gondoltuk, hogy most mindenki fantáziáját szabadon engedve, az elképzelt film plakátjának megrajzolásra bíztatunk benneteket, kedves Pályázók. Ceruzára, ecsetre fel!

Pályázati feltételek:

„A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat”

 • Korosztály: Gyermek (18 éves korig) és felnőtt kategóriák (19 éves kortól 99 éves korig).
 • Bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült egyedi mű.
 • Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt, mely lehet sorozat is.
 • Beküldés: Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, JPG vagy TIF formátum) a részletes leírásban megadott címre.

Pályázati jelentkezés:

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2019. szeptember 30.

Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.

GYERMEK KATEGÓRIÁBAN
A pályaműveket a lakóhely szerint érintett nemzetipark-igazgatósághoz kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat – gyermek kategória”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.
A pályaművekhez kérjük csatolni:

 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • kor és osztály,
 • település,
 • felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, email címe.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2019. októberében kerül sor a területileg érintett nemzetipark-igazgatóságon.

FELNŐTT KATEGÓRIÁBAN
A pályaműveket a Vadonleső Központba (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 1223, Budapest, Park utca 2., info@vadonleső.hu) kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írják rá a pályázat címét: „A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat – felnőtt kategória”.
A pályaművekhez kérjük csatolni:

 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • település,
 • a pályázó elérhetősége (e-mail cím megadása kötelező, postacím, telefonszám).

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2019. november 22-én kerül sor a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Hiúz Gálán”

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2019. november 22-én a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Hiúz Gálára”. A díjazott alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleső.hu, a www.termeszetvedelem.hu weboldalon valamint a Vadonleső facebook oldalán és csoportjában (www.facebook.com/vadonleso, www.facebook.com/groups/vadonleso/).

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleső.hu, a www.termeszetvedelem.hu honlapján valamint a Vadonleső facebook oldalán és csoportjában (www.facebook.com/vadonleso, www.facebook.com/groups/vadonleso/).

Pályázat részletes felhívása megtalálható itt.

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a pályázó, vagy törvényes képviselője beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ