Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

Natura 2000 területek bemutatása,
társadalmi elfogadottságának,
ökoturisztikai jelentőségének elősegítése

 

A KEHOP program keretében, mintegy 451 millió forint értékben, hálózatos formában, környezeti nevelési, szemléletformálási projektet valósít meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI).

A HNPI célul tűzte ki a három megyére kiterjedő működési területén lévő Natura 2000 területek bemutatását, megismertetését, a Natura 2000 területek társadalmi elfogadottságának növelését.

A HNPI kiemelt feladatai közé tartozik a környezeti nevelés, szemléletformálás, mely során elősegíti minden korosztály környezettudatos szemléletének, magatartásának, életvitelének kialakítását, ezen keresztül a természeti értékek bemutatását, a Natura 2000 rendszerrel kapcsolatos ismeretek átadását egészen az óvodás korosztálytól a felnőttekig.

A jóváhagyott megvalósíthatósági tanulmány alapján a projekt keretében négy fő tevékenység megvalósításával szeretnénk elérni a Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás eszközrendszerének fejlesztését. Ezek közé tartozik egy mobil kiállítási anyag összeállítása, mely bemutatja a Natura 2000 területeket, azok fontosságát, a jelölő fajokat és a védelmükkel kapcsolatos információkat. A pályázat további projekteleme a HNPI egyes tanösvényeinek, bemutatóterületeinek, belépési pontjainak interaktív bemutatási elemekkel történő fejlesztése, mely keretében olyan interaktív szabadtéri játékok, információs táblák, magaslesek kivitelezése valósul meg, amelyek segítik a Natura 2000 területekkel kapcsolatos információk feldolgozását, a jelölő fajok és élőhelyek bemutatását.  Szintén elengedhetetlen feladat a meglévő tanösvényeink infrastruktúrájának javítása, bemutatóhelyeinknek interaktív bemutatási elemekkel történő fejlesztése. A projekt keretében megújul többek közt a Fecskeház Erdei iskola, interaktív elemekkel bővül a Látogatóközpont udvara, a Górési Madárház, a Cégénydányádi kastélypark, valamint új kiállítási anyag készül a Bátorligeti Ősláp bemutatására. A fejlesztés negyedik projekteleme a kommunikációs eszközeink fejlesztése, Natura 2000 bemutatási terv elkészítése, oktatási segédanyagok, különböző nyomtatott kiadványok, zenei anyagok, Natura 2000 fajokról és élőhelyekről szóló animációs mesefilm, valamint a darvakról szóló 2D és 3D természetfilm elkészítése.

Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára az Alma Együttes készít zenei anyagot, mely keretében tíz gyerekdal és a Hortobágyi dalhoz videoklip is készül. Szintén a gyermekek örömére, mesefilm készül a Hortobágyról, melyet a Kecskeméti Rajzfilmstúdió készít. A pályázat segítségével Igazgatóságunk hivatalos honlapját is fejlesztjük, mely jelenleg a leggyorsabb és leghatékonyabb kommunikációs eszközünk, mindemellett fejlesztésre kerül egy NATURA 2000 mobilapplikáció is.

A különböző kommunikációs eszközökön túl, a szemléletformáló vetélkedőinken, a nyertes résztvevők díjazására, ajándéktárgyakat készíttettünk, melyek grafikájában a Natura 2000 jelölő fajokat és élőhelyeket népszerűsítjük. Fontosnak tartjuk, hogy studytour formájában személyesen testközelből is megismertessük a pedagógusokkal bemutatóhelyeinket, így szintén a projektnek köszönhetően, színvonalas egynapos szakmai tanulmányutakat biztosítunk számukra.

A kedvezményezett neve: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt címe: „A Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén”

A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00012

A szerződött támogatás összege: 451 000 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. június 30.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ