Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2017. február 7.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
 
NAGYSZABÁSÚ ÉLŐHELY-REKONSTRUKCIÓS PROJEKT A TISZAKÜRTI KIS-TISZÁN, VALAMINT A BEREGI ÉS NYÍRSÉGI LÁPOKON
 
Bruttó 850 millió forint értékű élőhely-rekonstrukciót hajt végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) a KEHOP program keretében - jelentette be Dr. Kovács Zita a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a projekt keddi sajtótájékoztató rendezvényén a Tiszakürti Arborétumban.
 

Dr. Kovács Zita hangsúlyozta, hogy a projekt természetvédelmi jelentősége mellett turisztikai és gazdasági szempontból is hosszú távon érvényesülő, kedvező hatások várhatóak, a térség látogatottságának növekedéséből adódóan. A fejlesztésnek köszönhetően élhetőbb környezetet biztosítunk a térség lakossága számára és egyúttal törekszünk arra, hogy a projekt megvalósítása térségi vállalkozók bevonásával történjen – tette hozzá.

A HNPI célul tűzte ki a működési területén található tiszakürti Kis-Tisza komplex élőhely-rehabilitációját, valamint a beregi és nyírségi területeken elhelyezkedő lápok vízutánpótlását. A projekt során olyan országos jelentőségű védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyek fejlesztése valósul meg, melyek unikális jellege nem csak hazánkban, de Európában is kiemelkedő.

A nemzeti park igazgatója elmondta: „A projekt keretében a Közép - Tisza területén  létrehozunk egy 4 ha nagyságú ideiglenes vízborítású vizes élőhelyet, ezzel a beavatkozással biztosítjuk a területen előforduló Natura 2000 jelölőfajok számára a kedvező élőhelyi feltételeket, ezen kívül a tervezett vizes élőhely az itt előforduló gémfélék táplálkozó területeként fog majd működni. Ezzel egyidejűleg 2 km hosszú szakaszon megerősítjük a Tisza árvízvédelmi töltését is.”

Azon túl, hogy a fejlesztés biztosítja a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távú fennmaradását, az élőhelyek megőrzése hozzájárul ahhoz, hogy a projekt által érintett régiók (Nyírség, Szatmár-Bereg) mozaikosságát is fenntartsuk. A beavatkozások segítségével biztosítjuk a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt képviselőinek hosszú távú fennmaradását, emellett a közösségi jelentőségű fajok és közösségi jelentőségű élőhely-típusok természetvédelmi helyzetének javulását.

Boldog István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a tiszakürti Kis-Tiszán való fejlesztés a Tiszazug térségének egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával pedig a térség turisztikai vonzereje is tovább nő. Mint fogalmazott: „Köszönöm, hogy a kormány figyelmet fordít erre a gazdaságilag hátrányos helyzetű körzetre, ezzel is elősegítve a térség felzárkóztatását.” 

 

„Élőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlása” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00034 azonosító számú pályázat

A Támogatási Szerződés aláírásának dátuma: 2016. augusztus 24.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2020. december 31.

A projekt összköltségvetése: 850 000 000 Ft

 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ