Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mobil applikáció

PocketGuide az Ön személyes idegenvezetője.

Letöltés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. november 26.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
 

TÖBB MINT KÉTMILLIÁRD FORINTOS TURISZTIKAI BERUHÁZÁS VALÓSULT MEG A HORTOBÁGYI NEMZETI PARKBAN 

A Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban című (ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004) projekt megvalósításához az Európai Unió 2 081 638 465 forint 100%-os támogatást nyújtott a hazai költségvetés társfinanszírozásával.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és máig legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, neve egybeforrt a nemzetközi ismertséget is jelentő puszta kifejezéssel, mely tagadhatatlanul az ország egyik meghatározó jelképe, nemzeti identitástudatunk egyik markáns eleme, hivatalosan is hungarikum. A puszta, Hortobágy nemzetközileg is ismert és elismert, a Világörökség részét képező természetvédelmi terület.

A táj, a természeti és a kulturális értékek, hagyományok jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket az értékeinket a Világörökségi címhez méltó színvonalon mutassuk meg a nagyközönségnek. Az ökoturisztikai beruházás az Új Széchenyi Terv keretein belül konzorciumi formában valósult meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. volt.

A projekt keretén belül a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös fejlesztéseként egy turistautat alakított ki, mely Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között épült meg.

A Nonprofit Kft. további fejlesztései között szerepelt a Kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása és kilátóvá történő átalakítása, egy kerékpáros és turista pihenőhely létrehozása a Hortobágy-Halastó felé vezető turistaút mentén. 

A Mátai Ménes területén épület-felújítások történtek, valamint megépült egy új, a látogatók kulturált kiszolgálását lehetővé tevő látogatóközpont, melyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kaptak.

A Pusztai Állatpark széles szolgáltatás-kínálatát több családbarát elemmel, pl. baba-mama szobával, és jellegzetes hortobágyi állatokat formázó elemeket tartalmazó Pusztai Játszótérrel bővítettük. A meglévőn túl, újabb gyerekszekerek is készültek, melyekkel még élményszerűbbé vált az állatpark bejárása. Emellett megújult a központi épületben található kiállítás is, melynek témája a hortobágyi juhászság élete és mindennapjai, óriás mesetablókon pedig a juhászok málhás állatával, a szamárral ismerkedhetnek a látogatók. Az állattartó létesítmények – állatjóléti szempontokat is figyelembe vevő – korszerűsítése során a bemutatott állatok téli és nyári szálláshelyei váltak még komfortosabbá. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság öt helyszínen valósította meg fejlesztéseit. A Fecskeház Erdei Iskola udvarán sportpálya, kerékpártároló, csillagvizsgáló torony, a gyerekek számára foglalkoztató filagória és játszótér épült, valamint a meglévő termálkút környéke is megújult.

A Hortobágyi Vadasparkban egy foglalkoztató filagória és egy játszótér kialakításával bővültek a Vadaspark szolgáltatásai. Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgoland-háló épült, valamint hat madármegfigyelő les újult meg. A Borsósi-halastó területén további egy madármegfigyelő les létesült a projekt keretében. Az Igazgatóság címerállataként ismert daru bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjának emeletén egy interaktív kiállítás jött létre.

A Hortobágy-Halastó területén megvalósuló projektelemeket a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tovább bővítette egy „madárbarát park” kialakításával, a meglévő bivalyos tó fejlesztésével és egy látogatóközpont építésével.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A Debrecen Televízió által készített összeállítás megtekinthető ITT.

 

 

Fotók: HNPI archívum

 

 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ