Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. november 26.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
 

TÖBB MINT KÉTMILLIÁRD FORINTOS TURISZTIKAI BERUHÁZÁS VALÓSULT MEG A HORTOBÁGYI NEMZETI PARKBAN 

A Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban című (ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004) projekt megvalósításához az Európai Unió 2 081 638 465 forint 100%-os támogatást nyújtott a hazai költségvetés társfinanszírozásával.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és máig legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, neve egybeforrt a nemzetközi ismertséget is jelentő puszta kifejezéssel, mely tagadhatatlanul az ország egyik meghatározó jelképe, nemzeti identitástudatunk egyik markáns eleme, hivatalosan is hungarikum. A puszta, Hortobágy nemzetközileg is ismert és elismert, a Világörökség részét képező természetvédelmi terület.

A táj, a természeti és a kulturális értékek, hagyományok jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket az értékeinket a Világörökségi címhez méltó színvonalon mutassuk meg a nagyközönségnek. Az ökoturisztikai beruházás az Új Széchenyi Terv keretein belül konzorciumi formában valósult meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. volt.

A projekt keretén belül a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös fejlesztéseként egy turistautat alakított ki, mely Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között épült meg.

A Nonprofit Kft. további fejlesztései között szerepelt a Kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása és kilátóvá történő átalakítása, egy kerékpáros és turista pihenőhely létrehozása a Hortobágy-Halastó felé vezető turistaút mentén. 

A Mátai Ménes területén épület-felújítások történtek, valamint megépült egy új, a látogatók kulturált kiszolgálását lehetővé tevő látogatóközpont, melyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kaptak.

A Pusztai Állatpark széles szolgáltatás-kínálatát több családbarát elemmel, pl. baba-mama szobával, és jellegzetes hortobágyi állatokat formázó elemeket tartalmazó Pusztai Játszótérrel bővítettük. A meglévőn túl, újabb gyerekszekerek is készültek, melyekkel még élményszerűbbé vált az állatpark bejárása. Emellett megújult a központi épületben található kiállítás is, melynek témája a hortobágyi juhászság élete és mindennapjai, óriás mesetablókon pedig a juhászok málhás állatával, a szamárral ismerkedhetnek a látogatók. Az állattartó létesítmények – állatjóléti szempontokat is figyelembe vevő – korszerűsítése során a bemutatott állatok téli és nyári szálláshelyei váltak még komfortosabbá. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság öt helyszínen valósította meg fejlesztéseit. A Fecskeház Erdei Iskola udvarán sportpálya, kerékpártároló, csillagvizsgáló torony, a gyerekek számára foglalkoztató filagória és játszótér épült, valamint a meglévő termálkút környéke is megújult.

A Hortobágyi Vadasparkban egy foglalkoztató filagória és egy játszótér kialakításával bővültek a Vadaspark szolgáltatásai. Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgoland-háló épült, valamint hat madármegfigyelő les újult meg. A Borsósi-halastó területén további egy madármegfigyelő les létesült a projekt keretében. Az Igazgatóság címerállataként ismert daru bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjának emeletén egy interaktív kiállítás jött létre.

A Hortobágy-Halastó területén megvalósuló projektelemeket a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tovább bővítette egy „madárbarát park” kialakításával, a meglévő bivalyos tó fejlesztésével és egy látogatóközpont építésével.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A Debrecen Televízió által készített összeállítás megtekinthető ITT.

 

 

Fotók: HNPI archívum

 

 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ