Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. június 23.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
 

NAGY ERŐKKEL FOLYIK AZ EGYKORI BOMBÁZÓ LŐTÉR TŰZSZERÉSZETI MENTESÍTÉSE A HORTOBÁGYON
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) működési területén közel 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósul meg az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja. A projekt az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósul meg.
 
A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feladata - a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén - a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítása, a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint teljes tűzszerészeti mentesítése.
„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0001 és KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0002 azonosító számú projektek célja a mocsári és zsombékos élőhelyek kivételével és a védett növényfajok élőhelyeinek kíméletével, a célterületen a felszínen, illetve a felszín alatt található lőszerek és lőszermaradványok feltárása, szükség szerinti hatástalanítása és elszállítása, valamint a veszélyes hulladékok eltávolítása. A projekt keretében összesen 4161,21 hektár bombázással érintett célterület és védőzóna rehabilitálása valósul meg két szakaszban 25%-ban KEOP és 75 %-ban KEHOP forrásból.
A Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel 2015. január 14-én aláírásra került Szolgáltatási szerződés értelmében a tűzszerész alakulat az egykori bombázó lőtér északi részének bombázással érintett, mintegy 570,58 ha-os célterületéből az 1. szakaszban 223,2 ha mentesítése, míg az egykori bombázó lőtér déli részének bombázással érintett, mintegy 628,37 ha-os célterületéből az 1. szakaszban 211,2 ha mentesítése valósult meg a KEOP keretében 2015. június 15-ig.
 
 
 
A fennmaradó területek mentesítése a KEHOP keretében történik 2016. május 31-i véghatáridőig. A projekt tervezett befejezése 2018. május 30.
A pályázat keretében az eredeti felszínből kiemelkedő ún. pozitív mesterséges felszínformákat (hangárimitációk, céldombok) elbontjuk. A célterületen becsapódott lövedékek okozta tájsebek betemetése – mintegy 5000 bombatölcsér - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával történik meg a II. szakaszban. A sűrűn bombázott, roncsolt területeken kialakított anyagnyerő helyek a későbbiekben vizes élőhelyként funkcionálnak.
A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához.
 
Jelen pályázat keretében megvalósuló tájképi rehabilitáció elengedhetetlenül szükséges a terület hagyományos, immár polgári hasznosításához, természetvédelmi területként történő kezeléséhez.
A teljes körű környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítést követően a jelenleg állami kivett I. besorolású helyrajzi számon levő területeket művelésbe kívánjuk vonni és a későbbiekben legelőként kívánjuk hasznosítani.
 
„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0001 és KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0002 azonosító számú projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
A támogatás összege összesen:
Bombatér I. ütem Észak: 1 696 820 326 Ft (ebből 424 205 081 Ft KEOP- és 1 272 615 245 Ft KEHOP forrásból)
Bombatér II. ütem Dél: 1 748 151 679 Ft (ebből 437 037 920 Ft KEOP- és 1 311 113 759 Ft KEHOP forrásból)
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Határidők:
KEOP: 2015. június 30.
KEHOP: 2018. május 31.
Tűzszerészeti mentesítés: 2016. május 31.
 
A Hortobágyon készült bemutató film:
 
 
 

 

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 
További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
 
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ