Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. március 27.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSI CÉLOKAT SZOLGÁLÓ FEJLESZTÉSEKET VALÓSÍTOTT MEG A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG
 
Mintegy 500 millió forint értékű beruházás keretében természetvédelmi kezelési célokat szolgáló állattartó telepeket fejlesztett a HNPI. A projektek az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósultak meg.
 
A természetvédelmi kezelési célokat szolgáló fejlesztések két nyertes pályázat segítségével valósultak meg, 100%-os támogatással. A nyertes pályázatok a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-3.2.0/11 pályázati konstrukcióban:
 
- „A pentezugi őstulok törzsállomány téli szálláshelyének fejlesztése a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című KEOP-3.2.0/11-2012-0025 azonosító számú pályázat, melynek támogatási összege: 250 000 000 Ft.
A projekt keretében a HNPI vagyonkezelésében lévő, Hortobágy-Halastó településen található természetvédelmi gazdálkodási központ területén elhelyezkedő állattartó telep fejlesztése valósult meg, amely a pentezugi őstulok törzsállomány növendék tenyészállat csoportjának téli tartási helye. A HNPI területén található Pentezug-pusztán tartott őstulok állomány kizárólag természetvédelmi célokat szolgál. A projekt hatásai kedvező élőhelyi és ökológiai állapotokat eredményeztek, amelyek biztosítják a projektterületen jellemző élőhelytípusok megőrzését, fejlesztését, valamint az ezeken a területeken előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradását, természetvédelmi helyzetük javítását.
 
- „A hortobágyi racka törzsállomány állattartó telepének fejlesztése Kungyörgy-pusztán, a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című KEOP-3.2.0/11-2012-0026 azonosító számú pályázat, melynek támogatási összege: 250 000 000 Ft.
A projekt keretében a HNPI vagyonkezelésében lévő, hortobágy-kungyörgyi pusztarészen található „Szatmári-telek” nevű állattartó telep fejlesztése valósult meg, amely az igazgatóság hortobágyi rackajuh törzstenyészetének tartási helye. A HNPI területén található Kungyörgy-pusztán tartott hortobágyi racka állomány génmegőrzési és természetvédelmi-kezelési célokat szolgál. Az állattartó telep bővítés és korszerűsítés őshonos állatfaj génmegőrzési céljából és természetvédelmi kezelési feladatok érdekében valósult meg. A fejlesztés eredménye természetvédelmi élőhelykezelési beavatkozások elvégzését, eredményes fenntartását teszi lehetővé, amely révén a projektterületre jellemző élőhelytípusok megőrzése, az itt előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradása biztosított.
 
A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
Projektek kezdete: 2013. április 17.
Projektek fizikai befejezése: 2015. március 31.
Támogatás összege összesen: 500 000 000 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő Szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 

Kitüntető figyelmüket előre is köszönjük!

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 
További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ