Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. március 27.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
 
ÁLLATTARTÓ TELEPEK FEJLESZTÉSE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN
 
Több mint 700 millió forint értékű beruházás keretében természetvédelmi kezelési célokat szolgáló állattartó telepeket fejlesztett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A projektek az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósultak meg.
 
A természetvédelmi kezelési célokat szolgáló fejlesztések három nyertes pályázat segítségével valósultak meg, 100%-os támogatással. A nyertes pályázatok a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-3.2.0/11 pályázati konstrukcióban:
 
- „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság konyári szürkemarha állattartó telepének fejlesztése a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területkezelése céljából” című KEOP-3.2.0/11-2012-0021 azonosító számú pályázat, melynek támogatási összege: 250 000 000 Ft;
A projekt keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Konyár településen található állattartó telepének fejlesztése valósult meg, amely a Hosszúpályi Fehér-szík természetvédelmi terület legeltetéses kezelését ellátó 50 egyedet számláló szürke marha állomány tartási helye. A projekt alapvető célja a védett élőhelyek (fehér vizű szikes tavak, mocsarak, rétek, gyepek) kedvező természeti állapotának helyreállítása, állat- és növényvilágának hosszú távú megőrzése, a már gyepként hasznosított szántók természetes gyepekké alakulásának elősegítése. A projekt megvalósulásával hozzájárul a legeltetéses állattartás feltételeinek biztosításához, így elősegíti a természeti értékek fenntartását, fejlesztését is szolgáló hagyományos tájhasználatot.
 
- „A növendék bivaly tenyészállat-állomány elhelyezési körülményeinek fejlesztése Andaházán, a Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben” című KEOP-3.2.0/11-2012-0022 azonosító számú pályázat, melynek támogatási összege: 250 000 000 Ft.
A projekt keretében megvalósult fejlesztés beavatkozási területe (a Bihari-Sík Tájvédelmi körzetben, Berettyóújfalu külterületén található „Csapó tanya”) azonos a vele párhuzamosan megvalósítandó KEOP-3.2.0/11-2012-0023 azonosító számú bivaly törzsállomány tartási hely fejlesztésére irányuló projekt beavatkozási területével, viszont az elhelyezés, és a célterület szempontjából elkülönülnek. A projekt célja az Andaházi gyepek és itt található vizes-élőhely természetvédelmi kezelését ellátó növendék tenyészállatok (80 db) elhelyezéséül szolgáló istállók, és a kiszolgáló épületek felújítása.
 
- „A bivaly törzsállomány elhelyezési körülményeinek fejlesztése Andaházán, a Bihari-sík Tájvédelmi
Körzetben” című KEOP-3.2.0/11-2012-0023 azonosító számú pályázat, melynek támogatási összege: 249 112 522 Ft.
A projekt keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő, a Bihari-Sík Tájvédelmi körzetben, Berettyóújfalu külterületén található „Csapó tanya” állattartó telepének teljes rekonstrukciója valósult meg, amely az Andaházi vizesélőhely természetvédelmi terület legeltetéses kezelését ellátó 80 bivalyt számláló törzsállomány (70 db tehén és 10 db tenyészbika) tartási helye. A projekt célja a projektterületre jellemző élőhelytípusok megőrzése, az itt előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradása.
 
A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
Projektek kezdete: 2013. április 17.
Projektek fizikai befejezése: 2015. március 31.
Támogatás összege összesen: 749 112 522 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő Szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 

Kitüntető figyelmüket előre is köszönjük!

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 
További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ