Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

 

 

 

 

 

 

2015. március 4.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY             

 

Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyon

Befejeződött az a közel 200 millió forint értékű beruházás a Hortobágyon, mely keretében 12 km hosszú elektromos földkábel épült meg. A „Vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén III. ütem” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0044 azonosítószámú pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.

 

A Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár-élőhelye, teljes területe európai szintű védettséget élvez. A 22 kV-os szabadvezetékek azonban számos madárpusztulást okoznak, így sajnos rendszeres a daru- és túzok- pusztulás, valamint az olyan ragadozó madárfajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, amelyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.
A természetvédelmi fejlesztés célja a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítése, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvása és a racionális, fenntartható tájhasználat elősegítése volt.
A projektnek köszönhetően mintegy 12 kilométernyi földkábel épült meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett, a madárpusztulások megakadályozása érdekében. Kedvezőbbé vált számos madárfaj térségi állományának természetvédelmi helyzete, megszűntek a légvezetékek okozta madárpusztulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, Akadémia- és Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek-környéki túzokvédelmi szántóföldeken.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság stratégiai célja, hogy a védett madárfajok állományaiban csökkentse, illetve a kiválasztott szabadvezeték szakaszokon teljesen megszüntesse a vonalas létesítmények (légvezetékek) okozta károkat.
A légvezeték földkábellel történő kiváltása - az elsődleges élővilág védelmi célkitűzés mellett - egyúttal a Hortobágy Nemzeti Park UNESCO Világörökségi Listán szereplő területének tájképi rekonstrukcióját is szolgálja.
A madárvédelmi szempontból veszélyes légvezetékek kiváltása az áramszolgáltató közreműködésével és pénzügyi hozzájárulásával valósult meg.

 

A projekt száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0044
A pályázat támogatásának összege összesen 177 813 060 Ft
Kivitelezés időtartama: 2013. december - 2015. február
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ